Skip to main content
Home » Oppskrifter » Alle kan bake litt til jul
Jul

Alle kan bake litt til jul

Tekst: Torunn Nordbø Foto: Nadin Martinuzzi

Julen er egentlig en tid for å roe ned, til ettertanke og fine stunder med våre kjære. Men mange stresser nok med alt de skal rekke, fra vasking til gaver. Nyt heller førjulstiden ved å kombinere det å fylle kakeboksene, bake julegaver sammen og hyggelige treff med venner og familie.

Baking av julekaker er en måte å ta vare på tradisjoner og minner fra barndommens jul. Det kan være lurt å starte med den eller de du synes smaker best eller er enklest å bake. Ønsker du syv sorter kan du supplere med resten fra bakeriet.

Som desemberbarn har jeg gode minner fra pepperkakebaking på bursdagen min. Et felles bakeverksted gir garantert julestemning, kvalitetstid med nære og kjære og du får unnagjort «nødvendige» juleforberedelser. Kakemenn og pepperkaker er eksempelvis gode og enkle julekaker som er fine å bake sammen med flere.

Noe som alle blir glade for er gaver bakt med kjærlighet. Julebakst, både kaker og brød, er ypperlige julegaver som kan tilpasses smaken til den som skal få gaven. Dessuten er det kjekt å gi gaver som faktisk er nyttig, i dag hvor vi alle bør være mer miljøvennlige i vår livsstil, også i julen.

Eller hva med å koble av julestresset med en julefrokost? Basis for en god julefrokost er ferskt brød som passer til de ulike julepåleggene og gjerne en julekake som en søt avslutning.

Ønsker du hjelp til å mestre julebaksten? Du finner massevis av gode oppskrifter og enkle bakevideoer som viser hvordan du gjør det på våre nettsider. Alle kan nemlig bake litt til jul.

Oppskrift: Anisstjerner

Anisstjerner er søte og gode julekaker med deilig smak av anis. Stikk ut stjernene med pepperkakeformer og pynt med melisglasur etter steking.

Du trenger:

Kakedeig:
150 g hvetemel
45 g sukker
1 ½ ts malt anis eller 1 ts nystøtt hel anis
1 eggeplomme
100 g smør

Glasur:
1 dl melis
½ ts malt anis
1 ss vann eller 1 eggehvite
½ ss sitronsaft

Slik gjør du:

1. Bland mel, sukker og anis i en kjøkkenmaskin.

2. Tilsett egg og smør skåret i terninger.

3. Bland alt raskt sammen til en smidig deig. Pakk deigen i plastfolie og legg den i kjøleskapet i én time.

4. Kjevle deigen til en 3-4 millimeter tykk leiv. Bruk stjerneformer til å trykke ut kakene.

5. Legg stjernekakene på et bakepapir på et stekebrett og stek dem midt i ovnen ved 220° C i fem minutter. Avkjøl på rist.

6. Glasur: Rør sammen melis, anis, vann eller eggehvite og sitronsaft i en bolle. Legg et tynt lag glasur på hver kake. La glasuren stivne helt før kakene legges i en tørr boks.

Next article