Home » News » Vafler kan være minst like sunt som brød
Sponset

Selv om vaffeldagen allerede har vært, er det ingen grunn til å legge vaffelkosen på hylla. Bruk en kveld eller helgen til å utforske nye måter å servere hele Norges favorittkake på!

Det er ikke tilfeldig at vaffeldagen er lagt til akkurat 25. mars. Dette skal nemlig være datoen da Jomfru Maria fikk vite at hun var gravid med Jesus. Dagen har historie helt tilbake til middelalderen, men det var svenskene som først døpte den om til vaffeldagen.

– Til å begynne med ble dagen kalt «vårfrudagen» i Sverige, og når dette ble sagt fort ble det til «våffeldagen», forteller markedsansvarlig hos Wilfa, Morten Hoff.

Det var Wilfa som i 2010 sørget for at dagen også ble en tradisjon i Norge.

Over åpen ild

I likhet med vaffeldagen har vaffelen lang historie. Den kan spores helt tilbake til det gamle Hellas, der grekerne stekte flate kaker mellom to varme metallplater. Denne måten å steke på spredte seg til store deler av Europa i middelalderen, og på 1300-tallet ble de første vaffeljernene laget i Tyskland og Nederland. Dyktige håndverkere smidde jern med det karakteristiske vaffelmønsteret, man laget vaffelrøre av bygg, og kakene ble så stekt over åpen ild eller i en ovn. Til å begynne med var vaffeljernene utstyrt med emblemer, våpenskjold og ornamenter, og de var mest vanlige i den velstående delen av befolkningen.

Allemannseie

I dag finner man et vaffeljern i de aller fleste kjøkkenskap her i landet.

– Vaffeljern er faktisk det mest solgte produktet i kategorien småelektrisk. Det selges flere vaffeljern enn vannkokere og brødristere, så det er tydelig at vi nordmenn er veldig glade i vafler, sier Hoff.

På arbeidsplasser lages det fredagsvafler, på skolebasarer og sportsarrangementer går vaffelpressa i ett, og det er også gjerne vafler vi tyr til hvis vi får kaffebesøk en ettermiddag.

Like sunt som brød

Selv om vanlige vafler fremdeles er en favoritt, har det de siste årene dukket opp flere varianter av de lune hjertene. Varianter som gjør at man med god samvittighet kan kose seg med vaffel til hverdags.

– En favoritt hjemme hos meg er havrevafler. Disse kan være minst like sunne som brød, og barna syns det er mye mer stas å få servert enn en brødskive, sier Hoff.

Han bytter da ut melet med havregryn, som kjøres i en blender til det blir havremel, og blander så i de andre ingrediensene.

– Dette er veldig enkelt, og av og til har vi også i spinat, gulrot eller andre grønnsaker. Dette er en genial måte å få mer grønnsaker inn i kostholdet til barna, sier han.

(F.v.) Morten Hoff og Vidar Elshøy i Wilfa. Foto: Stian Sønsteng

Middag i vaffeljernet

Vaffeljernet kan imidlertid brukes til mer enn bare vafler. Selv har Hoff laget en syvretters middag ved hjelp av vaffeljernet, så her er mulighetene utallige.

– Vaffeljernet kan for eksempel brukes til å steke omelett, innbakt fisk, biff og røstipoteter. Det er jo egentlig bare en kontaktgrill, og siden man kan steke alt uten fett, er det også en sunn måte å tilberede maten på. Hjemme hos meg brukes vaffeljernet daglig til grove vafler, sandwicher eller annet, sier han.

En vaskevaffel, laget av salt, mel og vann, gjør enkelt og effektivt jernet rent etterpå, slik at du ikke trenger å bekymre deg for at smaken fra den innbakte fisken setter seg i vaflene du skal servere til kaffe.

Vaffel-vitenskap

Hoff forteller at det har tatt tid å komme frem til det perfekte vaffeljernet, men han mener Wilfa har klart det.

– Våre ingeniører så på de faktorene folk gjerne klager på når de lager vafler, og vi lagde så en ny type vaffeljern. Dette går ned i midten og har luftspalter i den øverste platen, noe som gjør at dampen kommer ut og vaflene blir sprøere og jevnere stekt, sier han.

I tillegg har Wilfa dobbelt slippbelegg på sine jern, og tykkere stekeplate gjør at stekeresultatet blir jevnere.

Piper når vaffelen er klar

Som en siste finpuss gjorde Wilfa noen mindre tiltak for å gjøre vaffelstekingen enklere for deg og meg.

– For mange er det et irritasjonsmoment når det renner røre ut av vaffeljernet. For å unngå dette, leverer vi toppmodellene våre sammen med en øse som er nøyaktig tilpasset jernet, sier han.

Toppmodellene er også utstyrt med en pipefunksjon, slik at jernet piper når vaffelen er klar.

– Da slipper du å følge med på jernet, men kan i stedet koke kaffe eller gjøre noe til vaffelen er klar, sier Hoff.

Foto: Wilfa

Grunnoppskrift: Vaffelrøre

250 gram smeltet og avkjølt meierismør
7 dl melk
1 ts bakepulver
10 dl siktet hvetemel
2 dl sukker
1 ts vaniljesukker
1/2 ts kardemomme

Bland alt til en jevn røre og la det svelle i en halv time før du begynner å steke. Du kan spise vaflene varme uten noe på, eller prøve det tradisjonelle tilbehøret, som rømme og syltetøy, eller smør og brunost.

Tips! Prøv deg på en annen type vaffel. Nedenfor finner du 9 ting du kan tilsette den klassiske røren for å gjøre den litt annerledes.

1. Havrevafler: Bytt ut halvparten av hvetemelet med havremel eller lettkokte havregryn.
2. Grove vafler: Bytt ut halvparten av hvetemelet med grovt mel og/eller sammalt mel.
3. Sitrusvafler: Tilsett litt finrevet appelsin- og/eller sitronskall. Vask sitronen før skallet rives. Bruk bare den gule/orange delen av skallet.
4. Gulrotvafler: Tilsett 1-2 revne gulrøtter.
5. Bananvafler: Tilsett 1-2 mosede bananer.
6. Sjokoladevafler: Tilsett 100-200 gram hakket sjokolade.
7. Meierivafler: Bytt ut melken med rømme, fløte, surmelk eller lignende.
8. Potetvafler: Tilsett 1-2 raspede poteter.
9. Ostevafler: Lag vanlig vaffelrøre, men uten sukker. Tilsett 100-200 gram revet ost.

Vil du prøve en litt sunnere vaffel? Her får du en oppskrift på spinatvaffel med reker og avokado.

Av Katrine Andreassen

Neste artikkel