Home » Middag » Tid for rotgrønnsaker og matro
Middag

Tid for rotgrønnsaker og matro

Høstferien står for døren og et lunt mørke senker seg over middagsbordet. Stearinlysene skal hentes frem og, kanskje blir det litt ekstra tid til å lage mat sammen?

avatar

Gerd S. Byermoen

Kommunikasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt

Det aller beste med høsten er de ferske norske grønnsakene. Rotgrønnsaker blir stadig mer populært, og det er ikke rart.  De er proppfulle av fiber og vitaminer, men har få kalorier. De er fargerike, rimelige i innkjøp, næringsrike og holdbare, og ikke minst smaker de helt fantastisk.

Restaurantene har tatt de gamle rotgrønnsakene i bruk, men du trenger slett ikke være noen mesterkokk for å trylle frem de mest smakfulle retter med gulrøtter, pastinakk, sellerirot, jordskokk og beter. De passer i supper, gryter, moser og ikke minst bakt i ovnen, med litt olivenolje over.

Smak og konsistens til barn

Alle barn liker grønnsaker, og spesielt spennende er det å få lov til å være med å tilberede maten. Kanskje har dere litt ekstra tid sammen i høstferien? De fleste er både nysgjerrige og ivrige på å få hjelpe til. Små barn kan vaske, kutte og smake hvis forholdene blir lagt til rette for dem. Den maten en har laget selv serveres gjerne med stolthet og glede, og tiden det tar å tilberede maten kan bli både hyggelig og nyttig.

Noen er litt skeptiske til besk smak, men det er en vanesak. Den beske smaken kan trylles vekk ved å varmebehandle, da får grønnsakene en mild og søtlig smak og en annen konsistens, som jo også er vesentlig for smaksopplevelsen. Hvis poteter ikke er favoritten, lag potetmos – den er myk og lett å spise og kan smaksettes med nesten hva som helst, og gjerne også blandes med andre grønnsaker. Litt rødbete i potetmosen gjør den rosa, og et dryss med sprøstekt spekeskinke gir både farge, smak og konsistens.

Hvis barna foretrekker å spise en rå gulrot mens de venter på middagen fremfor å spise kokte grønnsaker er det smart å la dem gjøre det. Små skåler med ulike biter av grønnsaker gjør det enkelt og fristende å smake og spise. Barn kopierer foreldrenes matvaner, så hvis de ser at du «snackser» grønnsaker vil de også gjøre det. La ventegrønnsaker bli en naturlig og hyggelig del av middagsmåltidet. Det gir deg mer tid til å forberede maten, og alle blir litt mer harmoniske når de har fått litt i magen. Hvis det blir litt igjen er det perfekt følge i morgendagens matboks.

Gryter med masse smak og lune salater

Høstens mørke kvelder inviterer til smakfull og varm mat. Deilige gryter og supper, både klassiskere som lapskaus og grønnsakssuppe og i mer eksotisk form i wok eller i gryter.  Retter smaksatt med eksotiske krydder og urter kan med fordel testes ut. Her er det bare fantasien som setter grenser. Gulrøtter og beter gir flotte farger, sellerirot og pastinakk gir, sammen med løk og urter masse smak, og kålrot er nydelig blandet med epler. Tilsetter du kokosmelk, lime, chilli og koriander får du enkelt en asiatisk smak.

Alle disse røttene kan også nytes rå, gjerne med en deilig dip til.

Rotgrønnsaker som blir bakt i ovn med olivenolje, blir ekstra gode på smak. Her har vi brukt gulrøtter, persillerøtter, rødløk og sukkererter. Samme fremgangsmåte kan brukes på andre rotgrønnsaker. Bulgur gjør salaten ekstra mettende. Denne retten kan brukes både til lunsj og til middag.

Bulgursalat med bakte rotgrønnsaker

Dette trenger du til 4 porsjoner:

3 middels store gulrøtter

3 middels store persillerøtter

3 stk. rødløk

150 g. sukkererter

2 dl. bulgur

2 ss. sitronsaft

Olivenolje, salt og pepper

Slik gjør du det:

  • Sett ovnen på 225 grader
  • Skrell gulrøtter og persillerøtter og skjær dem i jevnstore biter. Bland med olje, salt og pepper. Legg grønnsakene i en langpanne (gjerne kledd med bakepaprir) og sett den midt i ovnen. 
  • Skjær rødløken i båter, og bland denne inn sammen med grønnsakene etter ca. 10 minutter.
  • La alt stå til det blir mørt, ca 20 – 25 minutter til sammen.
  • Ta grønnsakene ut og la dem avkjøles litt.
  • Kok bulgur etter anvisning på pakken.
  • Rens sukkererter og la dem koke sammen med bulguren de siste 2 – 3 minuttene.
  • Bland alt sammen i en bolle og smak til med god olivenolje, sitronsaft, salt og pepper.

Av Gerd S. Byermoen, Kommunikasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt

Neste artikkel