Skip to main content
Home » Middag » Ida Gran-Jansen: Sjokoladesøt høst med karamell og kanel
Dessert

Ida Gran-Jansen: Sjokoladesøt høst med karamell og kanel

Blogger om baking: Ida Gran Jensen blogger for å inspirere andre til å bake.

For matblogger Ida Gran-Jansen, er høsten sjokolade. Mye sjokolade. Og karamell og gjærbakst og kardemomme og kanel. Og så enda litt mer sjokolade.

– Jeg spiser sjokolade hver dag. Jeg er helt avhengig. Spesielt etter at jeg begynte å amme. Det går i sjokoladeplater fra butikken, sjokoladeis, helst Royal Trippel og sjokoladekaker. Men det spiller egentlig ingen rolle, bare det er sjokolade, sier matblogger og forfatter Ida Gran-Jansen.

Og da passer det ekstra godt at høsten er en skikkelig kosetid med fyr på peisen, stearinlys, pledd, god mat og søtsaker. Men selv om Ida er selvutnevnt sjokoholiker, spiser hun også skikkelig mat.

– Høsten er kosemat. Jeg er veldig glad i varme, lune retter, som gryter og supper med rotgrønnsaker og sopp. Eller en god hjemmelaget lasagne. Fårikål og lam generelt er jo også typisk høstmat og en tradisjon for mange. Høst for meg er også skolebrød, karamell, kanelsnurrer, ja og så sjokolade da, sier Ida.

avatar

Ida Gran-Jansen

Matblogger

Den gode, gamle lørdagspizzaen

Ida har alltid vært glad i å lage mat. En interesse hun har fått etter sin egen mor. På bloggen sin skriver hun om minner fra da hun satt på kjøkkenbenken til mor og så på at hun lagde mat.

– Det var alltid god stemning på kjøkkenet, aldri noe stress, sier Ida og mimrer tilbake til den tradisjonelle lørdagspizzaen.

– Jeg husker at mamma alltid lagde risengrynsgrøt hver lørdag formiddag. Og så koste vi oss med hjemmelaget pizza på kvelden. Det er veldig gode minner og noe jeg ønsker å ta med videre når Max blir større, sier hun.

Nybakt mamma

Og Max, det er sønnen på seks måneder, og noe av årsaken til Idas sjokoladesug. Man skulle kanskje tro at en nybakt mamma måtte fire litt på standarden på middagsmåltidene. Men det gjelder ikke for Ida.

– Pappaen hans har vært i permisjon siden Max var to måneder. Dermed har jeg hatt god tid til å jobbe. Og siden jobben min er å lage mat, spiser vi jo maten jeg lager. Men jeg skjønner veldig godt at det er helt annerledes for andre familier med små barn og der begge er i jobb, sier Ida.

Planlegg innkjøpene

Idas beste råd for å få hverdagen til å gå rundt i den berømte tidsklemmen, er å planlegge før man går i butikken, og å storhandle en gang i uka.

– Ikke stå i butikken hver dag i 4-5-tiden og tenk: «Hva skal jeg ha til middag i dag?» Da tyr man ofte til noe lettvint, og det blir gjerne de samme rettene om og om igjen, fordi man ikke klarer å finne på noe nytt, sier matbloggeren.

Et annet tips hun benytter seg av selv, er å lage store porsjoner slik at man kan ha restemat senere i uka.

– Jeg elsker restemat. Da trenger man ikke lage ny middag hver dag, sier Ida.

Barnevennlige middager

Av enkle og kjappe middagsretter som passer for barnefamilien, trekker Ida frem ovnsstekt laks, hjemmelaget fiskegrateng og one-pot middagsretter der man bare slenger alt i en gryte.

– Pasta bolognese er også alltid en hit. Og man kan gjemme masse grønnsaker i bolognesen. Bare hakk det smått nok, så legger ikke barna merke til det, sier Ida.

– Og så er det lov å bruke halvfabrikata, legger hun til.

– Man trenger ikke lage alt fra bunnen, så lenge man velger ferdigmat av god kvalitet. Jeg kjøper for eksempel gjerne ferdige karbonader og lager karbonadesmørbrød, sier hun.

Alltid en sjokoladekake på lur

– Hva spiser du selv på en helt vanlig hverdag? Hva spiste du i går for eksempel?

– I går? Da spiste jeg grove brødskiver med pålegg til frokost. Lunsj spiser jeg ofte ute, siden jeg som regel er på jobb. Middagen ble en suppe jeg hadde liggende i fryseren. Kjæresten min er i Italia, sa da gjør vi det enkelt. Så hadde jeg en aldri så liten sjokoladekake på lur da vet du, som jeg tok til kaffen etter middagen. Og til kvelds ble det to brødskiver og litt mer sjokolade.

– Hva spiser du når du skal kose deg litt ekstra i helgene da?

– Da blir det gjerne en lasagne eller en gryterett med potetmos. Og kanskje noe gjærbakst eller vafler. Og så … ja du vet.

– Sjokolade?

– Ja, sjokolade, smiler Ida.

Les mer på bloggen til Ida Gran-Jansen.

Next article