Skip to main content
Home » Middag » Bent Stiansen: Middag for én
fisk

Bent Stiansen: Middag for én

Tekst: Sidsel Jøranlid Foto: Sara Johannessen

Da kona Anette Stiansen døde brått i 2010 fikk han selv erfare hvor utfordrende det er å skulle lage et godt måltid når man er alene.

– Jeg har en sterk sympati for alle som bare har seg selv å lage mat til når de kommer hjem, sier den folkekjære kokken Bent Stiansen (55).

Laks tre ganger i uken

Resultatet ble kokeboken «Alene hjemme – en kokebok for små husholdninger», som kom ut i 2012. Boken inneholder både gode, sunne og enkle middagsoppskrifter, for én eller to personer, i alle aldersgrupper.

– Håpet var å nå ut med litt kunnskap og inspirasjon til dem som kanskje aldri har stått på et kjøkken før, forteller Stiansen.

Det har han lykkes med. Både studenter og pensjonister forteller ham at de har hatt god nytte av boken. For en tid tilbake ble han stoppet av en eldre mann, en skipsreder, som hadde blitt alene. Han hadde øvd seg på én oppskrift fra boken til Stiansen, fortalte han, en lakserett. Og nå lagde han den tre ganger i uken.

– Helt genialt! sier Stiansen og smiler.

Enkelt men godt

For rådet hans til den som står alene på kjøkkenet, er nettopp å tenke enkelt og sunt uten å legge opp til store og kompliserte retter. Og ikke minst, lag det du lykkes med!

– Ikke tenk på at du må ha poteter, saus og grønnsaker for å få en fullverdig middag. En grønn salat er et godt alternativ som tilbehør. Det er også smart å lage retter som inneholder flere ingredienser, som suppe eller gryterett.

Og når du først skal bruke litt tid over grytene kan det være lurt å lage store porsjoner, er hans tips.

– Sørg for at du har mat til to eller tre dager. Da kan du ha ferdige middager stående i kjøleskapet, eller du kan fryse ned i porsjonspakker og varme opp. Mikrobølgeovnen er eneboerens hjelpemiddel nummer én!

Det du trenger

Planlegging er viktig, selv om man bare er én i husholdningen. Sørg for å ha både frukt og grønt i tillegg til de vanligste basisvarene, og noen gode krydder. Selv har Stiansen alltid kyllingbryst, torskebiter og biff i fryseren.

– Da har jeg et godt utgangspunkt for et skikkelig måltid, uansett hva jeg har lyst på, sier han og legger til at det også er noen andre ting han alltid må ha på kjøkkenet, nemlig tomater, avokado, løk og hvitløk.

Inviter en venn

Det å ty til noe lettvint og kanskje usunt er en fallgruve vi alle kan gå i, enten vi bor alene eller sammen med andre. Selv prøver Stiansen å følge noen enkle råd.

– Unngå å kjøpe det du har «crave» på. Har du det ikke i huset, så spiser du det heller ikke. Dropp brus og chips, og skjær heller opp et fat med epler og gulrøtter. Kutt ned på brød og øl, og sørg for å få frisk luft og mosjon!

Bor man alene kan det være fristende å ta med seg middagen i sofaen, eller bare hive innpå noen brødskiver ved kjøkkenbenken. Her kan det også være lurt å ta grep innimellom.

– Ikke vær redd for å invitere en venn på middag, selv om du ikke er spesielt rutinert på kjøkkenet. Det å dele et måltid er alltid hyggelig, og det trenger hverken å være avansert eller tidkrevende. Dekk et hyggelig bord, tenn noen lys og lag en enkel rett!

Bakt laks på fransk potet og løkgrateng

Ingredienser

1 person
1 løk
150 gram poteter
2 ss smør
½ ts timian
½ ts salt
3 drag sort pepperkvern
200 gram laksefilet
½ ts salt
½ ts sukker
2 drag hvit pepperkvern
1 ss olivenolje, extra vergine
1 ss flatpersille, strimlet
½ ts sitronsaft

Slik gjør du

1. Sett ovnen på 200 grader

2. Skrell løken og del den i terninger. Del potetene i terninger. Du kan godt la skallet sitte på poteten, det er der de fleste vitaminene sitter.

3. Brun smør i en stekepanne og ha i løk og poteter. Stek på middels varme i fem minutter, tilsett salt, pepper og timian.

4. Hell alt over i en ildfast form, og sett den i ovnen. Bak potetene i 10 minutter til de er møre.

5. Salte og sukre laksefileten i fem minutter, skyll og tørk den. Legg laksen på potetsengen og kvern pepper på fileten. Dryss på litt god olivenolje og sett formen inn i ovnen.

6. Skru av ovnen og bak laksen på ettervarmen i 10 minutter til laksen er litt rå i midten.

7. Dryss noen dråper sitronsaft over fisken og server retten fra formen.

Next article