Skip to main content
Home » Inspirasjon » Nøtter – den sunne næringskilden
snacks

Nøtter – den sunne næringskilden

Tekst: Tom Backe Foto: Unsplash

Nøtter er bra for oss. De har helsemessige effekter, de kan bidra til å redusere risikoen for ulike livsstilssykdommer, og ikke minst – nøtter smaker godt.

– Nøtter er bra for helsa vår siden de blant annet kan bidra til å senke det «dårlige kolesterolet», påvirke metabolske risikofaktorer, redusere inflammasjonsprosesser i kroppen og dermed redusere risiko for å utvikle hjerte- og karsykdom, sier Jorunn Kaiander Sundgot Borgen som er professor ved Norges idrettshøyskole (NIH).

Helsedirektoratets anbefaling

Nøtter inneholder først og fremst mye sunne umettede fettsyrer. De er også rike på fiber, særlig gjelder det for nøtter der skinnet fortsatt er på, for eksempel mandler. Nøtter inneholder også mineraler, vitamin-E og antioksidanter. Avhengig av nøttetype er også innholdet av proteiner og essensielle omega-3 fettsyrer verdt å nevne.

Helsedirektoratet anbefaler at vi spiser en liten håndfull usaltede nøtter om dagen. Nøtter kan være en fin fettkilde siden det også er anbefalt at vårt daglige energiinntak skal bestå av mellom 25-40 prosent fett, blant annet for å sikre opptak av fettløselige vitaminer og inntak av livsnødvendige fettsyrer.

Spis nøtter og lev lenger

– Siden nøtter kan bidra til å redusere risikoen for å utvikle ulike livsstilssykdommer, kan dette samsvare med økt sannsynlighet for overlevelse. Derfor kan det være sannhet i uttrykket «spis nøtter og lev lenger». Det skal samtidig påpekes at vi ikke kan beskylde eller belønne én enkelt helsefaktor for hvor lenge vi kommer til å leve, men god næringssammensetning og egenskaper som bidrar til å redusere livsstilssykdommer gjør at vi bør inkludere nøtter som en del av det daglige kostholdet vårt, forklarer Sundgot Borgen.

– Imidlertid bør man ikke overdrive inntaket, spesielt ikke for de som har overvekstproblematikk, siden nøtter er energitette matvarer, tilføyer hun.

Et sunt mellommåltid

– Usaltede nøtter passer godt som mellommåltid da det kan erstatte andre mer usunne mellommåltider som ofte inneholder mange tomme kalorier med mye sukker og salt. Nøtter som mellommåltid bidrar til økt metthetsfølelse og et stabilt blodsukker igjennom dagen, avslutter professoren.

Next article