Home » Inspirasjon » Jamie Oliver – en pådriver for matrevolusjonen
Middag

Jamie Oliver – en pådriver for matrevolusjonen

Tekst: Zoe Alexander / Foto: David Loftus

En vellykket kjendiskokk, restauranteier, forfatter og tv-personlighet – selv om det er dette vi gjerne forbinder med Jamie Oliver, er det hans upretensiøse beskjedenhet som har gitt ham sann suksess.

Interessen for mat og kokkelering har vært der så lenge Oliver kan huske.

– Jeg vokste opp rundt mat. Så snart jeg var gammel nok til å hjelpe til på kjøkkenet i puben til foreldrene mine, satte pappa meg i arbeid, minnes han.

Den verdenskjente kokken husker at han fikk ros for sin første helstekte kylling i en alder av ti.

– Jeg var ikke særlig flink på skolen, så å finne noe jeg fikk ros for, vel – det føltes godt. Det var da jeg forstod at jeg ville bli kokk, forteller han.

Vil gi tilbake

Gjennom arbeidet som kokk, har Oliver satt i gang en rekke prosjekter for å gi tilbake til samfunnet, og hjelpe spirende kokker og barn. Et av hans mest givende prosjekter var åpningen av restauranten «Fifteen» i 2002.

– Fifteen er den første restauranten jeg åpnet. Målet var å introdusere unge arbeidsledige for cateringindustrien, og gi dem opplæring. Siden da har vi trent mer enn 500 lærlinger over hele verden. 80 prosent av lærlingene er nå ansatt i denne fantastiske industrien, noen er med på å lede den til og med, noe som er helt herlig, forteller han.

I kampen mot fedme

Oliver har også engasjert seg i kampen mot overvekt hos barn, og har jobbet aktivt for sunnere og bedre skolemåltider. I 2005 ble dokumentaren «Jamie’s School Dinners» sendt på britisk fjernsyn, hvor Oliver selv forsøkte å forbedre kvaliteten og næringsverdien i skolemåltidet på en typisk britisk skole. Kort tid etter at programmet ble sendt, lovte den britiske regjeringen og statsminister Tony Blair å ta grep for å forbedre måltidene på britiske skoler.

– Jeg visste at mat på skolen var en av de viktigste årsakene til overvekt hos barn allerede i 2005. Vi begynte å undersøke litt, og oppdaget noen sjokkerende sider ved utdanningssystemet. Den hårreisende virkeligheten var at det var robuste standarder for hundemat, men ikke for barnas mat. Er ikke det vanvittig?

Kunnskap er nøkkelen

For Oliver er det ikke bare viktig å øke bevisstheten om selve problemet – like viktig er det å opplyse om hvorfor.

– Utilstrekkelig kunnskap om mat i skolene, mangel på tilgang til sunne og rimelige ingredienser, og merkevarer som ikke er hundre prosent ærlige, er noen av de viktigste grunnene til overvekt hos barn og unge, forteller han.

Arbeidet hans har ikke gått ubemerket hen. Det har vekket interesse og motivert til endring hos folk.

– Vi vet at folk bryr seg om våre barns fremtid og hva vi alle spiser. Vi trenger rett og slett de riktige ferdighetene, kunnskapen, og kanskje aller viktigst; muligheten for å gjøre gode valg.

Og det trenger ikke være vanskelig å gjøre gode valg. En av tingene Oliver lærte da han skrev boken «5 Ingredients», er å redusere antall ingredienser.

– Hvis du korter ned handlelisten, og heller fokuserer på god teknikk og gode kombinasjoner, er det fullt mulig å lage deilig mat fra bunnen av hver eneste dag, sier han, og fortsetter:

– Jeg prøver å få det til mesteparten av tiden – fem dager i uken – så kan man heller skeie ut litt i helgene.

Vil inspirere

– Jeg prøver ikke å lede an i matrevolusjonen, men jeg vil være en pådriver, forteller kjendiskokken.

Olivers prosjekter er ikke ment som instruksjoner – han ønsker bare å inspirere oss.

– Hvis vi vil ha forandring, så må vi fortjene det. Forbrukerne må endre vanene sine, og politikerne må ta grep og gjøre jobben sin for å beskytte samfunnet vårt og barnas helse. Til syvende og sist; mat feirer samfunn og kulturer som ingenting annet.

Og det er det verdt å redde.

Neste artikkel