Skip to main content
Home » Oppskrifter » Slik kan du lage en deilig middag med tørt brød
Middag

Slik kan du lage en deilig middag med tørt brød

Brødskiver
Brødskiver
Foto: Unsplash

Er du en av dem som sliter litt med hverdagsmiddagene? Hva med å gjøre en liten vri og både redde mat og skape en himmelsk god middag?

En av de matvarene vi kaster mest av i Norge er brødmat. Hver familie kaster i snitt ett brød i uken. Det blir mange brød i Norge i løpet av ett år. Har du tørt brød så kan du lage masse deilig ut av det – til og med middag! Kastes skal det i hvert fall ikke.

Tørt brød i blender

Det aller enkleste du kan gjøre er å lage brødrasp. Ta det tørre brødet i en blender og kjør det til det har blitt raspet opp. Det er viktig at brødet er helt tørt, ellers kan det mugne.

Vi lar brødet ligge i en skål på kjøkkenbenken og tørke skikkelig inn. Det kan bli liggende noen dager eller uker for å samle opp en liten mengde til å lage rasp av. Når brødet er ferdig i blenderen tar vi det over i en lufttett boks. Dette kan stå lenge i skapet. Eventuelt tar du brødraspet på mindre bokser og legger i frysen. Så kan du ta opp en porsjon om gangen når du trenger det.

Mette Nygård Havre, leder av folkebevegelsen «Spis opp maten», er lidenskapelig opptatt av å redde mat. Foto: Christin Eide

Nydelig overflate

Brødrasp kan du lage mye godt ut av. Du kan strø det på toppen av gratenger, ha det i kjøttboller, panere fisk i det, blande det inn i brøddeigen eller muffinsdeigen og til og med bruke det til tilslørte bondepiker.

Jeg vil gi deg oppskriften på min yndlingsmiddag. Den består av fisk panert i brødrasp og grovt speltmel. Du kan bruke den fisketypen du har tilgjengelig, men jeg liker best å bruke torsk. Det grove melet og brødraspen gir fisken en nydelig overflate og smaken blir himmelsk. Prikken over i`en er at du har fått brukt opp tørt brød i stedet for å kaste det.

Foto: Christin Eide

Fisk panert i brødrasp

Du trenger (fire personer):

 • 4 stykker fisk, cirka 150 – 200 g per person (litt mindre til barna)
 • 1 egg
 • ¼ dl speltmel
 • ½ dl brødrasp
 • en bunt vårløk
 • et halvt blomkålhode
 • smør
 • olje
 • salt og pepper

Slik gjør du:

 1. Finn frem to skåler og en middagstallerken. Lag en melblanding av speltmelet og rikelig med salt og pepper. Husk at det ikke er veldig mye som henger seg fast i fisken. Visp egget og legg det i en skål. Legg brødraspen på middagstallerkenen.
 2. Begynn med å legge fisken i melblandingen. Pass på at du dekker alle sider. Deretter dypper du den i egget. Helt til slutt vender du fileten i brødraspet.
 3. Fisken stekes i en panne med smør.
 4. Kutt opp blomkål i passelige biter og ca. fem centimeter lange biter av vårløken. Fres dette i varm panne og server sammen med fisken. Hell over smøret som fisken er stekt i.

Matreddertips!

Har du mer igjen av middagen så kan fiskerestene trylles om til plukkfisk. Vil du har flere gode tips til hvordan du kan bruke hele råvaren og ikke minst, hvordan du kan trylle om rester til skikkelig god mat? Da må du sjekke ut boken «Spis opp maten». Den gir deg 52 oppskrifter på deilig restemat og hjelper deg å spare både penger og miljø.

Av Mette Nygård Havre, leder av folkebevegelsen «Spis opp maten»

Next article