Home » Høytider » Slik kaster du mindre mat i julen
Jul

Slik kaster du mindre mat i julen

Tekst: Anne Marie Schrøder, Matvett Foto: Matprat.no

Er du redd for ikke å ha nok skinke, sylte, sild, pølser, ribbe, rødkål, stappe og småkaker i hus gjennom hele julen? Hva med å tenke litt annerledes i år?

Hvert år kaster vi nordmenn store mengder fullgod mat som vi lar forfalle i kjøleskapet før vi får spist den opp. Vi tenker ikke over hvor stort det opprinnelige råvareuttaket er når vi «rydder» i kjøleskapet og heller ut melkeskvetter, kaster slapp salat, daggamle brød, biter av kjøtt og ost eller brune bananer. Det kreves store vann- og jordressurser for å dyrke og foredle korn, kjøtt og andre råvarer, så dine vaner betyr faktisk ganske mye.

Vi kaster mer mat rundt jul

Vi kjøper inn og lager mye god mat i julen – og det skal vi. Men da blir det ekstra viktig å ta vare på restene og bruke dem opp i andre retter hvis vi går lei av tradisjonell julemat. Julen er nemlig den tiden på året da vi kaster mest mat. Det er akkurat som om vi får et ekstra hamstringsgen i midten av desember, og handler inn råvarer i store mengder, selv om butikkene bare er stengt i et par dager.

Julerestemat smaker nydelig

Enten du spiser ribbe med pølser og medisterkaker, pinnekjøtt, dyrestek eller kalkun, smaker restene fortreffelig dagen derpå hvis de behandles med litt kjærlighet. Når måltidet er unnagjort, bør du prioritere å rydde bort maten og heller la oppvasken stå. Kjøl restene raskt ned, pakk godt inn, sett kaldt og bruk dem i løpet av romjulen. God jul!

10 tips til hvordan du kan kaste mindre mat

1. Ta en opprydning i kjøleskapet tidlig i desember. Slik får du oversikt over det du har og kan sette det som går ut først på dato forrest. Sett mat som ikke behøver å stå kaldt i matskapet (brus, ketchup, og lignende).

2. Planlegg menyen og innkjøpene i større grad. Kjøp litt mindre enn du hadde tenkt. Det blir alltid nok.

3. Unngå buffet med mye mat fremme. Sett heller frem litt og litt.

4. Avkjøl restene så raskt som mulig og pakk dem bort i tett emballasje med en gang måltidet er unnagjort. Vent heller med oppvasken.

5. Ikke bak mer kaker enn dere spiser. Spør familien hvilke sorter de liker best. Del kaker med en venn eller et familiemedlem, så får dere flere sorter og ikke så mye av hver. Spleis på uvanlige ingredienser med noen andre og del.

6. Får du gaver du tror du ikke får spist, gi dem videre til noen andre som kan ha glede av dem.

7. Planlegg egne restemåltider av julematen. Inviter gjerne til buffet der alle har med litt av det de trenger å få spist opp.

8. Ta med mat på hytta eller besøk i romjulen, så det ikke blir stående i kjøleskapet for lenge og bli dårlig.

9. Bruk sansene dine og ikke kast mat som er fin.

10. Husk at all mat har en verdi og fortjener å bli spist. Inviter noen hjem i desember/julen som trenger et godt måltid og en hyggelig prat.

Se tips og oppskrifter på matvett.no.

Fakta om matsvinn

– Det kastes minimum 385 000 tonn mat i året i Norge.

– Matsvinn representerer 10 prosent av globale klimagassutslipp og ville vært verdens 3. største land når det kommer til denne type forurensing.

– Forbrukerne står for 58 prosent av det matsvinnet som bli kartlagt, det vil si cirka 42,5 kilo mat per person i året.

– Det er unge voksne (19-26) og småbarnsforeldre som kaster mest og dette øker med inntekt – dårlig tid og god råd er en dårlig kombinasjon.

– Det kastes mest måltidsrester, frukt og grønt, brød, meieri- og kjøttprodukter.

– De viktigste årsakene til at vi kaster mat er at den er gått ut på dato, størrelsen på pakningene, ødelagt emballasje, dårlig planlegging og lite bevissthet om miljøbelastningen til matsvinn.

– Det er mye mer miljøbelastende å kaste mat enn emballasjen som bidrar til å ta vare på maten så lenge denne blir sortert riktig.

– Matvett er mat- og serveringsbransjens selskap for å forebygge og redusere matsvinnet.

Neste artikkel