Home » Høytider » Julestemning uten brann og røyk
Jul

Julestemning uten brann og røyk

Tekst: Sturle Hagen, Norsk brannvernforening Foto: Unsplash

Matlaging på komfyren og bruk av åpen ild som for eksempel levende lys, er vanlige årsaker til boligbranner her i landet. Det gjelder ikke minst i julemåneden desember.

– Det finnes mange former for risikosport. Å stille seg likegyldig til egen brannsikkerhet er en av dem, sier administrerende direktør Rolf Søtorp i Norsk brannvernforening.

Halvårsstatistikk for 2018 viser en liten økning i antall bygningsbranner sammenlignet med første halvår i 2017. Ifølge DSB ble det registrert 1648 bygningsbranner i årets første seks måneder mot 1575 i samme periode i fjor. Også dødsbrannstatistikken peker i feil retning.

– I fjor var dødsbrannstatistikken rekordlav med 26 omkomne i brann. Selv om dette nivået allerede er passert, kan vi fortsatt få et lavt antall omkomne i år sammenlignet med årene før 2017. Men da må alle ta ansvar og vise en brannsikker atferd i årets siste måned, poengterer Brannvernforeningens leder.

Julegave til hjemmet

For husholdninger som ennå ikke har montert komfyrvakt på kjøkkenet, anbefaler han dette som årets julegave til hjemmet.

– Altfor mange branner tilberedes på komfyren på grunn av tørrkoking eller tørrsteking ved matlaging. Med komfyrvakt slår komfyren seg av før temperaturen på kokeplatene blir så høy at situasjonen blir farlig, forklarer Søtorp.

Komfyrvakt er påbudt i alle boliger nyere enn juli 2010. Gjøres endringer på komfyrkursen ved oppussing i eldre boliger er det også påbudt med komfyrvakt. Ved kjøp er det viktig å passe på at komfyrvakten er testet og godkjent etter standarden NEK EN 50615.

– Drøyt 3000 kroner for en komfyrvakt kan oppleves som en dyr julegave til hjemmet, men en brann kan fort bli langt dyrere. Dessuten kan komfyrvakten redde liv, understreker Søtorp.

Unngå brannfarlig lysfest

Uforsiktig bruk av levende lys har lenge vært en av de vanligste årsakene til branner i bolig. Advent, jule- og nyttårsfeiring bidrar til at bruken av levende lys går kraftig opp i desember. Levende lys skaper kos og stemning, men bidrar også til brannfare.

– Regel nummer én er derfor å aldri gå fra levende lys. Den som tenner lyset bør også ta ansvar for å slukke det, sier Søtorp.

Han advarer dessuten mot brannfarlig julepynt. Det gjelder for eksempel mose, drivved, kongler og andre tørre naturmaterialer som fort kan begynne å brenne i kontakt med flammer fra levende lys. En annen huskeregel er å sørge for at stearinlys står støtt på et brannsikkert underlag. Lykter, glass og figurer som skal huse tente lys må ha god lufting. Det gjelder også telys som bør være av god kvalitet. Billige telys kan inneholde mye parafinvoks eller palmeolje som øker faren for oppflamming.

– Husk at LED-lys kan være et godt alternativ til levende lys med tanke på brannsikkerheten, sier Søtorp.

Han anbefaler LED-lys også for lyslenker på juletreet, julestjerner og utendørs julebelysning. Når det gjelder det siste minner han om at det kun må benyttes skjøteledninger beregnet for utendørs bruk. Disse må plugges i utekontakter som er montert av elektroinstallatør. Sistnevnte bør også tilkalles om du hører til dem som liker å lyssette både hus og hage.

– Med ønske om en trygg julefeiring vil jeg minne om at det ikke er for sent å skifte batteri i røykvarslere om noen glemte det 1. desember, fremholder Søtorp.

Neste artikkel