Home » Bærekraftig mat » Hvordan bli en mer bærekraftig forbruker ved å kaste mindre mat
Bærekraftig mat

Hvordan bli en mer bærekraftig forbruker ved å kaste mindre mat

restemat
restemat
Foto: matvett.no
avatar

Anne Marie Schrøder

KommunikasjonssjefMatvett AS

Det er vanskelig å vite hva vi skal gjøre for å ha et mest mulig bærekraftig kosthold, men du kan begynne med å ikke kjøpe, lage eller forsyne deg med mer mat enn du klarer å spise, og ta vare på restene. 

Matsvinn står for åtte prosent av globale klimagassutslipp og det enkleste tiltaket du kan bidra med for å redusere egne utslipp er å kaste mindre mat.

Hvis du innfører noen enkle rutiner når det gjelder innkjøp, matlaging og oppbevaring er mye gjort. Det er for eksempel lurt å planlegge menyen for uken, og å lage en handleliste basert på hva du allerede har i skapet. Legg en liste på kjøkkenbenken slik at hele familien venner seg til å skrive opp når noe mangler eller hvis de tømmer melkekartongen, spiser opp alle eggene og så videre. Det å sette sammen retter for uken som inneholder noen av de samme råvarene kan bidra til at du alltid får brukt opp det du har før du kjøper ny mat. Det er også viktig å tenke på hva du har i skapet og ikke lar deg friste av å kjøpe noe annet, da går det fort i ball. Hvis det blir endringer i programmet, og du ikke får laget middag en dag, legg mat med kort holdbarhet i fryseren til senere bruk.

Oppbevaring

Riktig oppbevaring av mat er viktig for god holdbarhet. Det å sjekke kjøleskaptemperaturen jevnlig er smart. Det skal holde mellom 2-4 grader. Legg inn et termometer, det er ikke alltid du kan stole på innstillingene i kjøleskapet. Pakk inn rester og matvarer som er åpnet så den ikke tørker ut eller fører til matsmitte.

Gjennomfør planen

Ikke kjøp mat ut fra gode intensjoner om å være sunn, men legg en plan og gjennomfør den. Skal du for eksempel over på et mer vegetarisk kosthold kan det være lurt å prøve seg frem litt med et par middager i uken, og å kjøpe en kokebok med oppskrifter som ikke krever for mye tid.

Involver barna

Det er lurt å involvere barna, særlig i å lage egne matpakker. Da får de mat de har lyst på, og mer eierskap til noe de har brukt tid på å lage selv. Porsjonér riktig og la alle forsyne seg flere ganger. Det er lettere å ta vare på mat fra gryter enn fra tallerkenen.

Ikke sløs

En familie kan spare mange tusen kroner på å slutte å sløse med mat. Tenk alternativ bruk av råvarer som ikke er helt ferske (brune bananer, tørt brød og bløte tomater) og se, lukt og smak på mat som er gått ut på «best før»-dato i tillegg til å ikke kjøpe, lage eller forsyne deg med mer mat enn du klarer å spise. Ta vare på restene. De er gull verdt og kan gi deg god lunsj eller aftens neste dag. Sjekk ut matvett.no for gode tips og oppskrifter.

Av Anne Marie Schrøder, KommunikasjonssjefMatvett AS

Neste artikkel