Skip to main content
Home » Oppskrifter » Raw food: Fra kjøkkenkjemi til rågod mat
raw food

Raw food: Fra kjøkkenkjemi til rågod mat

Tekst: Andreas Aguilera Myrvold Foto: Line Dammen

Nå kan du spise brownies og blåbærpai til frokost med god samvittighet!

For seks år siden startet raw food-eventyret til Tiril Refsum. For to år siden åpnet hun Oslo Raw, og har gjort braksuksess med sin kokebok «Rågodt», og hennes sunne frokostkaker.

— For seks år siden kjente jeg på kroppen min at jeg hadde mindre energi på alt annet enn å bake og lage mat. Jeg viet derfor oppmerksomheten mot raw food. Jeg bakte hele dagen, og holdt kveldskurs i stuen min. Etter som ting begynte å rulle, syklet jeg ned til min nærmeste café og spurte om de ville selge en av mine raw food-kaker, sier Refsum, daglig leder og eier av Oslo Raw.

Cafeen hadde ikke den største troen på at produktet hennes ville selges ut, men tok likevel i mot kaken den syklende spiren kom med. Så solgte cafeen kakestykke for kakestykke, og ringte den unge kokken og ba om mer.

Ikke en diett

Hun mener at dette er ikke noe kundene hennes må, eller bør ha i seg. Det er simpelthen et tilbud som har fungert veldig godt hos publikumet hennes.

— Det finnes ingen ulempe for kroppen å få i seg råkost. Råkost hjelper kroppen og fordøyelsessystemet dit på en positiv måte. Du får større tilgang til mineraler, vitaminer og enzymer som ligger naturlig i plantene vi ellers minsker ved koking eller steking. Raw food er en alternativ mat-rutine som hjelper både kropp og sinn.

Raw food, er ingen stor nyhet. Trenden har vokst stort de siste årene, og er i dag meget populært. Raw food består av rå grønnsaker, frukt, nøtter og bær som ikke er oppvarmet over 42 grader. Når du plukker fra hverandre en raw food-rett finner du stort sett de samme ingrediensene. Men hvordan de spiller på lag sammen, og hvordan du setter dem sammen igjen utgjør forskjellige smaker og ulike retter.

Kakekjemiker

— Det finnes mange kokker som lager raw food, men jeg følte likevel at det var et segment som ikke var blitt dekket. Jeg har fra ung alder alltid likt kaker og søtsaker, og tenkte jeg skulle fylle hullet med å fokusere på nettopp kaker og søtsaker, bare som raw food.

Refsums Oslo Raw er derfor fullstappet med de deiligste kakene, alt fra brownies til blåbær crumblepai og chiapudding med kokos-yoghurt.

— Dette er ingen diett, men et sunt alternativ til en morsommere hverdag med lekne og deilige retter. Med en gang en begynner å si at noe er bedre enn annen mat, at for eksempel kjøtt er farlig for deg, er man allerede på feil spor. Raw food er et godt tilbud som kan tilpasses til ethvert kosthold. Det handler ikke om å bli sunnere, bedre eller perfekt, men om naturlig nytelse, næring og lysten til å ta vare på seg selv. Det kan hope seg opp mye stress i kroppen når jaget blir stort og her er raw food ment til å støtte tarmhelsen, ikke belaste den med nok en diett som lover den sunneste livsstilen. Fordøyelsen er sårbar for stress, og det er derfor jeg legger mest vekt på nytelsen. Når vi nyter slapper kroppen av og tarmen får jobbet fantastisk bra. Hvile, nytelse, naturlig næring og hygge er nøklene til god helse, mener jeg.

— Alt det ekstreme med diett og renselse er misforstått, rett og slett fordi kroppen renser seg selv, om du bare gir den næringsrik mat. Raw food kan oppleves som både spennende og morsomt for enhver.

Oppskrift på raw food-brownies

Ingredienser

Bunn

2 dl kokosmasse
2 dl kakao
2 ss kokosblomstsukker
15 små ferske dadler
½ ts vaniljepulver
½ ts salt
1,5 dl tørket bokhvete

Sjokoladekrem

15 små ferske dadler
3 dl rå kakao
4 ss kokosolje eller kakaosmør
2 ss kokosblomstsukker
4 dl kokoskrem
3 ss lønnesirup eller fiber sirup
1 stor moden avokado (kan sløyfes)
½ ts salt

Slik gjør du

Kjør alle ingrediensene til kakebunnen, unntatt bokhveten, i en foodprosessor og trykk deigen ut i en kakeform med bakepapir. Trykk den tørkede bokhveten tilslutt inn i bunnen. Kjør alle ingrediensene til sjokoladekremen i en foodprosessor til du har en kremet og jevn konsistens. Hell sjokoladen over bunnen og pynt med valgfrie nøtter, frø eller tørkede bær. Mine favoritter er gojibær, kakaonibs, hampfrø grovhakkede hasselnøtter. Sett i fryseren. La stå i tre timer – og nyt! Oppbevares i fryseren i omkring fem måneder, ellers holdbar i kjøleskap en ukes tid.

Next article