Home » Oppskrifter » Oppskrift: Restevafler
Honningcentralen annonser
vaffeldagen

Oppskrift: Restevafler

Restevafler
Restevafler
Foto: Matvett

«Man tager hva man haver når man skal lage vafler», sier Wenche Andersen. Og det synes vi i Matvett er en god uttalelse. Du kan i grunnen ha oppi det du har av melvarianter, havregryn, smør, rømme eller fløte, så lenge forholdet mellom tørt og vått er sånn noenlunde balansert. En skikkelig god restemat-dessert.

Du trenger: (cirka 12 plater)

  • 500 g mel; hvete, sammalt, havregryn ol.
  • 2 dl sukker
  • 1 ts kardemomme
  • 1 l melk
  • 4 egg
  • 250 g smeltet smør
  • 2 dl fløte eller rømme
  • ½ dl vann

Slik gjør du:

  • Bland sammen alt det tørre.
  • Visp inn melk og egg til en glatt røre.
  • Bland inn smør og fløte/rømme helt til slutt.
  • La røren stå og svelle en god halvtime i kjøleskap. Rør evt. inn vann før vaflene stekes.
  • Serveres nystekte med godt tilbehør som friske bær og honning, vaniljeis, smør og geitost eller rømme og syltetøy.

Vi er alle enige om at det er dumt å kaste mat, både for lommebok, klima og miljø og for fordelingen av ressurser. Det er ikke alltid like lett å vite hva som kan gjenbrukes og hva som må kastes. Mange av oss er usikre på om vi blir dårlige av å bruke mat som er gått ut på dato. All mat som er merket «best fø» er «ofte god etter», så lenge den er oppbevart riktig, det vil si i riktig temperatur og i tett emballasje.

Det er ikke farlig å bruke sansene sine på mat som er gått ut på «best før»-dato. Det er noen matretter som passer ekstra godt til å bruke opp det vi har, og vafler er absolutt en av disse. All fløte, melk og rømme som har blitt litt sur kan fint brukes i vaffelrøren, det setter faktisk en ekstra spiss på smaken og små rester av grøt og yoghurt gir saftig resultat. Nyrørt syltetøy av bær som ikke er helt ferske, smaker veldig godt til. Bli en matredder og ta vare på meierirester i en boks som det står «brukes til vafle» på, så glemmer du ikke at du har noe å glede deg til i slutten av uken.

Av Anne Marie Schrøder, matvett.no

Next article