Gi gammelt brød nytt liv i en deilig italienskinspirert brødsalat med erter, reddik, kapers og sprøstekte sardiner. Salaten passer godt til lunsj og varme sommerdager da det passer best med en lett middag.
Ingredienser (2 porsjoner)
– 1 boks King Oscar sardiner i olivenolje
– 50 g pistasjnøtter, finmalt
– Nykvernet pepper
Vinaigrette
– 0,5 dl sherryeddik
– 1 ts Dijon sennep
– 1 dl extra virgin olivenolje
– 2 ss smør
– 1 fedd hvitløk, finhakket
– 1 sjalottløk, finhakket
– 150 g selskapserter, frosne
– ca 300 g daggammelt brød, i terninger
– 8 reddiker, delt i båter
– 2 ss kapers
– Finhakket bladpersille
Slik gjør du
1. Ha sherryeddik i en skål og rør inn sennep. Pisk blandingen mens olivenolje tilsettes i en tynn stråle slik at vinaigretten blir sammenhengende. Sett til side.
2. Sett ovnen på 200 grader. Finmal pistasjnøttene i en foodprocessor. Ha nøttemelet på en tallerken og kvern godt med pepper over. Vend sardinene i nøttemelet og legg på bakepapirkledd stekebrett. Stek midt i ovnen i 10-12 minutter til de er gylne og sprø. Snu sardinene etter halvgått tid.
3. Smelt smør i en stor kasserolle på middels sterk varme. Surr hvitløk og sjalottløk i 2 minutter. Tilsett selskapsertene, rør om, og la det surre videre under omrøring i 2 minutter.
4. Senk temperaturen og vend brødterningene inn i erteblandingen. Hell over halvparten av vinaigretten, rør om og la dressingen trekke inn. Tilsett litt mer vinaigrette, rør om og la blandingen stå i cirka 5 minutter. Rør om underveis. Tilsett mer dressing om nødvendig, men brødterningene skal ikke bli vasne.
5. Ha brødsalaten over i en serveringsbolle, bland inn reddik og kapers og dryss over finhakket bladpersille. Topp med sprøstekte sardiner.