Skip to main content
Home » Oppskrifter » Norske Benjamin skal kjempe om å bli verdens beste pastakokk
Oppskrifter

Norske Benjamin skal kjempe om å bli verdens beste pastakokk

Tekst: Andreas Aguilera Myrvold Foto: Lisa Mathilde Donoghue

I oktober arrangerer Barilla VM i pasta for syvende år på rad. 18 kokker fra hele verden skal konkurrere om å lage verdens beste pastaretter, og Benjamin Vikse Roth er Norges store håp.

Benjamin Vikse Roth er ingen hvem som helst i kokkeverden. I en alder av bare 20 år er han fast ansatt på en av Norges beste restauranter, Statholdergaarden i Oslo, som er innehaver av én høyt verdsatt Michelin-stjerne. Han skal nå representere Norge i et mesterskap vi aldri før har deltatt i, og er håndplukket ut blant utallige søkere verden over for å konkurrere om den gjeve prisen; verdens beste pastakokk.

— Min beste styrke tror jeg er smak, noe jeg har fått høre gang på gang at jeg er veldig god på. Derfor er dette mesterskapet helt perfekt for meg, fordi italiensk mat baseres på smak – noe jeg kan bruke til min fordel, forteller Benjamin som er spent, men klar for den store utfordringen.

Forberedt seg hele sommeren

Mesterskapet foregår over to dager i Milano. Den første dagen skal kokkene konkurrere én mot én og fremvise samme rett som kvalifiserte dem i deres søknad til selve mesterskapet. Dagen etter skal de som har vunnet over sin konkurrent fra første runde lage en sunn, bærekraftig pastarett som er balansert, men også mulig for en nybegynner å lage på sitt eget kjøkken.

— Jeg har kokt utallige kilo Barilla-pasta i hele sommer for å perfeksjonere den første retten. Den andre retten kan jeg dessverre ikke røpe, og den tredje runden er for min del den jeg ser mest frem til, om jeg kommer meg til finalen. Her skal finalistene lage mat fra en såkalt «mystery basket» der ingrediensene og råvarene er uvisst. Denne runden skiller klinten fra hveten, fordi du kun får én time på deg, og må på den korte tiden være kreativ, systematisk og bestemt. Finalerunden viser hva en god kokk egentlig er.

Ble inspirert av Jamie Oliver

— Jeg sa til mine foreldre i tidlig alder at jeg ville bli kokk. Pappa viste meg til stadighet matprogrammer på TV, og det var da jeg så Jamie Oliver på skjermen at den store interessen for matlaging satte sine spor. Da jeg var ung lespet jeg, noe også Jamie Oliver gjør, så foreldrene mine sammenliknet meg med han, til min store glede. Da jeg var ti år gammel fikk jeg lov til å lage middag to ganger i uken, og begynte allerede da å tenke på å studere på kokkelinjen på Karmsund videregående skole i Haugesund.

Etter utdanningen gikk ferden videre til en lærling-periode på Statholdergaarden, hvor Benjamin serverte forretter det første året, for så å få ansvar for førsteårslærlinger på sitt andre år. Før sommeren fikk han tilbud om å bli kokk på restauranten, en mulighet ikke hvem som helst får i så ung alder.

Sjonglerer flere interesser

— Selv om jeg satser på kokkekarrieren har jeg et liv utenom mat. Jeg har vært interessert i musikk hele oppveksten, og er også i ny og ne på modelloppdrag. Da jeg takket ja til å fortsette på karrieren min, måtte jeg også se virkeligheten i øynene. Jeg kan ikke lenger dra tilbake til Haugesund for å spille en gig med bandet mitt når som helst, fordi matlagingen opptar store deler av hverdagen min. Likevel kommer jeg aldri til å legge trommestikkene på hylla, fordi musikken har karakterisert meg, og gjort meg til den jeg er.

Stolt av å representere Norge

Selv mener Benjamin at bakgrunnen fra en nordisk topprestaurant kan hjelpe han, og sette ut dommerne med noe de aldri før har smakt.

— Det blir veldig spennende. Det er første gang Norge er med i denne konkurransen, så det er en ære å få konkurrere med det norske flagget på brystet. Spesielt med tanke på at det er pasta, hvor jeg som en ung norsk kokk plutselig skal kjempe mot dyktige kokker med italiensk bakgrunn. Uansett føler jeg en stolthet over å kunne representere landet mitt, og vil være tro til mine tradisjoner og nordisk mat. Jeg skal lage mat som er av min signatur, og ikke forsøke å replisere italienske retter, avslutter Benjamin.

 

Barilla Spaghetti n.5 med sjøkreps og Løyrom-Beurre Blanc

Test deg selv, og lag Benjamins første rett i VM!

Pasta med sjøkrepsFoto: Benjamin Vikse Roth

 

Ingredienser (Serverer fire personer)

Beurre blanc:

 • 4 stk. sjalottløk
 • 5 dl hvitvin
 • Hel sort pepper
 • 2 stk. laurbærblad
 • 1 dl fløte
 • 500 g temperert, usaltet smør
 • 100 g svensk Løyrom eller annen rogn
 • Sukker, salt og sitron til smaking

Sylta rødløk:

 • 6 stk. små rødløk
 • 5 sitroner
 • 100 g sukker
 • 0,5 dl vann

The Langoustines:

 • 4 sjøkrepshaler
 • 3 stk. chili
 • 2 stk. kinesisk hvitløk
 • 5 dl solsikkeolje
 • Salt og pepper

Pasta:

 • Spaghetti nr. 5
 • 400 gram

Garnityr:

 • Dill
 • Olivenolje

 

Slik gjør du

1. Lag en hvitvinsreduskjon. Skjær sjallotløken i skiver og sviss i en gryte med olje, laurbærblad og pepper. Hell på vinen og reduser til halvparten er fordampet og alkoholen er ute. Du kan nå sette på pastavannet til å koke. Vannet bør være ganske salt.

2. Mens reduksjonen reduseres, start med syltet løk. Skrell løken og skjær dem i båter. Legg løken i en sautépanne og ha på sitronsaften, litt vann og sukker. Varm opp til kokepunkt og ta den av varmen. Rør forsiktig og la den sitte til løkene blir til en lys rosa farge. Sett til side i kjøleskapet.

3. Sjekk på din reduksjon for sausen. Sil og sett til side kaldt.

4. Lag en hvitløk- og chiliolje for sjøkrepsen. Ta tre røde chili og en kinesisk hvitløk. Kjør dem i en blender med solsikkeoljen og bland den til glatt. Sil oljen og sett til side for senere.

5. Rengjør sjøkrepshalene slik at den er klar til å bli tilberedt. Ta av skallet og dra ut tarmen.

6. Begynn å lage sausen din. Varm opp reduksjonen og litt fløte sammen. Ta det tempererte smøret og spe inn én og én skje i reduksjonen. Bruk en håndmikser og løs opp smøret. Du vil snart se at sausen blir tykkere. Pass på at du ikke gjør det for varmt eller for kaldt. Dette vil resultere i en sprekt saus. Når sausen er tykk nok, smak den til med litt sitronsaft, salt og sukker. Dekk til med plastfolie og sett til side et sted varmt. Rundt 40-50 grader er perfekt.

7. Nå lager du pastaen din. Legg pastaen i vannet og kok den i syv minutter. Mens pastaen koker kan du steke sjøkrepsen. Ta en varm stekepanne med litt solsikkeolje, legg halene i pannen med toppen ned. La det ligge i cirka 1,5 minutter. Ha i litt av chili-hvitløkoljen din og snu dem. Når du har vendt på halene tilsetter du litt smør og øs over halene. Nå er sjøkrepsen klar og du kan legge dem over på et klede for å hvile.

8. Sil pastaen din og skyll i varmt vann. Legg Løyrom til sausen og rør. Nå er alt klart til å legges opp. Du kan garnere og dekorere retten med litt frisk dill. Dill vil også komplimentere sausen perfekt.

Next article