Home » Oppskrifter » Matbloggernes høstfavoritter
høstmat

Matbloggernes høstfavoritter

Høsten er synonym med deilige supper og gryteretter – mat som rett og slett varmer. Tre av Norges kjente matbloggere gir deg sine mest fristende høstretter.

Squash- og spinatsuppe

av Maren Aasen

Ingredienser

1-2 ss kokosolje (eller annen olje)
1 ts mild karripulver
½ ts spisskummen
½ ts gurkemeie
1 stor løk
1 potet
1 stor squash
1 chili
ca. 5 dl kraft (evt. buljong)
1 boks kokosmelk
100-200 g fersk spinat
salt og pepper

Krutonger:

4 skiver av ditt favorittbrød
1-2 ss olivenolje
2 fedd hvitløk
Havsalt

Slik gjør du

1. Skjær brødet i terninger og stek de i stekepanna med olje, hakket hvitløk og salt til de begynner å bli gylne og sprø. Sett de så til side mens du lager suppa.

2. Skjær løk, potet og squash i grove biter, og finhakk chilien.

3. Varm opp kokosoljen i en kasserolle og tilsett krydderet; karri, spisskumen og gurkemeie, og rør i ett minutt.

4. Tilsett så grønnsakene, salt og pepper og rør det inn i krydderet. Sett på lokket og la det stå og småputre i 5 minutter.

5. Tilsett så kraft (eventuelt buljong), og kokosmelk, sett på lokket igjen og la det småkoke i 10 minutter

6. Når potetene er myke, tilsett spinaten, kok et par minutter til, og bruk så en stavmikser eller blender og mos suppa til den får en kremete konsistens.

7. Server med krutongene og litt hakket spinat eller andre ferske urter på toppen.

Om Maren Aasen

Jeg er 28 år, oppvokst på en gård i Inderøy i Nord-Trøndelag, utdannet ernæringsterapeut og har en bachelor i ernæringsfysiologi. Jeg er opptatt av trening, sunn mat og helse, og blogger for ELLE om akkurat det, på www.marenaasen.no. Samtidig driver jeg Surf Kombucha AS sammen med min forlovede, der vi produserer den sunne, friske drikken Surf Kombucha, av fermentert te. Jeg brenner for næringsrik og bra mat, som gjør kroppen godt. Da er fermentert mat og drikke en favoritt med sine gode bakterier, enzymer og syrer som er bra for fordøyelsen.

Foto: Mari Hult

Kantarellgryte med brokkoli

av Mari Hult

Ingredienser (to porsjoner)

200 g kantarell (eller annen sopp)
1 brokkoli
1 sjalottløk
1 kinesisk hvitløk
10 einebær
1 kvast timian
1 kvast bladpersille
3 ss vegansk kremost
2 ss ripsgelé eller tyttebærsyltetøy
1 ss soyasaus
5 dl usøtet mandelmelk (eller annen plantemelk)
1,5 ss maisstivelse + 0,5 dl vann
potetstappe til servering

Slik gjør du

1. Børst eventuell jord av kantarellen og skjær de største i litt mindre biter. Del brokkolien i buketter. Finhakk sjalottløk og hvitløk. Knus einebærene (bruk gjerne bredsiden av knivbladet). Grovhakk timian og bladpersille. Har du ikke frisk timian så går det helt fint å bruke et par teskjeer tørket istedenfor.

2. Varm opp litt olje til høy varme i en stekepanne. Ha i sopp og brokkoli og fres i noen minutter, vend på det hele et par ganger. Ha på salt og pepper. Skru varmen ned til medium, rør deretter inn sjalottløk og hvitløk. La det surre i et par minutter, rør deretter inn einebær, kremost, ripsgelé og soyasaus. Spe med mandelmelk, la det småkoke i cirka fem minutter.

3. Rør maisstivelse ut i vannet. Hell over i gryten i en tynn stråle og vend det inn. Nå vil sausen tykne. Rør inn timian og smak eventuelt til med litt mer salt og pepper.

4. Server gryten rykende varm sammen med potetstappe. Dryss bladpersille på toppen.

Om Mari Hult

Jeg er en vegansk blogger og kokebokforfatter fra Stavanger. På Vegetarbloggen.no deler jeg ukentlig fristende oppskrifter på mat helt uten animalske produkter. 1. oktober gir jeg ut min andre kokebok, «Sykt enkelt – rask vegansk hverdagsmat». Jeg elsker å vise fram at vi kan lage så mye godt fra planteverdenen! Her har jeg tatt en vegetarvri på den klassiske skogsgryta. Denne er en sikker vinner på sure høstkvelder, og ekstra godt synes jeg den smaker med potetstappe ved siden av.

Gratinerte pastaskjell med butternut squash

av Gitte & Filip

Ingredienser (fire porsjoner)

1 butternut squash (flaskegresskar)
1 bunt salvie
1 kopp raspet parmesanost
1 dl matfløte
400 gram pastaskjell
2 stk mozzarella ost
1 fedd hvitløk
Smør
Olivenolje
Salt
Pepper

Slik gjør du

1. Sett ovnen på 200 grader. Kok opp saltet vann i en stor kjele. Skjær av skallet på squashen, skrap ut frøene i midten av kjernen, og del squash i store terninger. Legg terningene på et bakepapir og bak midt i ovnen ca 30-40 minutter. Squashen skal være myk når du tar den ut, så den lett kan moses. Når pastavannet koker heller du oppi skjellene og lar de koke til de er nesten myke men fremdeles har litt motstand. (Viktig de ikke er overkokte- da de skal inn i ovnen etterpå.) Hell av vannet på pastaen men spar ca 1 dl.

2. Ha squash i en bolle med matfløte, det resterende pastavannet, hvitløksfedd, og salt. Bruk en stavmikser og bland til pure. Ha i en skvett olivenolje, en klype sort pepper og en neve salvie blader som du kutter opp.

3. Legg de kokte pastaskjellene i en ildfast form og bland inn en skje med smør. Ha squashblandingen over og bland alt godt sammen.

4. Riv mozzarella og parmesanost over pastaen. Sett tilbake i ovnen og bak i 10-15 minutter, til osten har smeltet og formen har fått en gyllen farge.

Om Gitte & Filip

Vi, Gitte & Filip, driver mat og livsstilssiden gitteogfilip.com. Gitte & Filip er en mat- og livsstilsblogg, grunnlagt av paret Filip Loebbert og Gitte Witt. Filip er i utgangspunkt fotograf og tar bildene til denne bloggen, Gitte er utdannet skuespiller, men har siden hun var to år gammel og serverte et helt brød smurt inn med jordbærsyltetøy til sine foreldre, hatt en lidenskap for mat og matlaging. I møtet mellom mat, interiør og mennesker finner du innholdet på bloggen Gitte & Filip. Vår visjon er å skape et visuelt og inspirerende univers innenfor de områdene vi brenner for.

Neste artikkel