Skip to main content
Home » Oppskrifter » Enkelt og smakfullt på tallerkenen
sunn mat

Enkelt og smakfullt på tallerkenen

Potet- og tomatbolle. Foto: Marte Garmann

Dagene er i ferd med å bli lenger og det er fristende med litt lettere mat. Mange av oss har et litt begrenset utvalg middagsretter som vi bruker til hverdags, basert på gammel vane. Det er så enkelt å lage det vi er vant til og kan, men med litt ekstra innsats kan du skape ekte matglede i hverdagen.

Både hode og kropp påvirkes av hva vi spiser. Det samme gjør humøret. Fyller du på med riktig drivstoff fungerer du bedre. Grønnsaker, frukt og bær er fargerike, sunne og fulle av vitaminer og fiber. Akkurat det vi trenger nå på senvinteren når vi kanskje føler oss litt grå og slappe. De ulike fargene har ulike innholdsstoffer, så spis gjerne hele regnbuen hver dag.

Mange har et ønske om å spise mer grønnsaker og frukt – faktisk er det så mange som syv av ti som sier de ønsker å gjøre endringer i eget kosthold.

– Gjør det enkelt for deg selv, råder Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt, plasser det du vil spise mer av lett tilgjengelig og synlig og gjem bort det du ikke vil spise til hverdags – da blir det enklere å gjennomføre gode intensjoner.

Mettende og fargerike salater

Deilige salater kan lages av det aller meste, og hvis du har kokt noen ekstra poteter til middag er det strålende base for en lunsj-salat neste dag. Det er både mettende og godt, og du slipper å kaste noe. Lag for eksempel en norsk variant av en buddhabolle med poteter og tomater som kan serveres som egen rett til lunsj eller til middag, eller som tilbehør til middagen. En god vane er å sette av én dag i uken, for eksempel torsdag, til restemiddag. Tøm skapet og se hva du har. Det meste kan brukes i en wok eller en suppe, og det er lurt å få ryddet og spist opp. Da gjør du noe godt for både miljøet og lommeboken, og kan glede deg til å fylle opp kjøleskapet med nye ferske råvarer igjen til helgen.

Når du vil imponere litt

Er du en av de mange som ønsker å spise vegetarisk av og til, men mangler ideer til hva du kan lage? Fylte og bakte grønnsaker er lett å imponere med. De smaker godt, ser godt ut og kan forberedes litt tid i forkant og settes i ovnen når dere snart er klare til å spise. Auberginer og squash deles i to på langs. På paprikaen skjærer du av toppen. Bruk gjerne grønnsaker du har til overs til fyllet.

Se flere gode tips til enkel hverdagsmat og fargerike festretter på frukt.no.

Fylte bakte paprika

Foto: Mari Svenningsen

Du trenger: (4 personer)
2 ss soyaolje
1 finhakket løk
1 revet gulrot
4 fedd hvitløk – hakket
4 aromasopp i terninger
1 skive sellerirot – revet
1 finhakket rød chili
2 ts chilipulver
1 ts malt spisskummen
2 ss hakket frisk oregano
¼ ts malt kanel
1 boks hermetiske tomater
2 ss tomatpuré
1 dl revet ost til gratinering

Fremgangsmåte:
1. Sett ovnen på 200°C.
2. Varm oljen i en gryte og stek løk, hvitløk, sjampinjong og chili i et par minutter.
3. Ha gulrøtter, selleri og krydder i gryten, og stek ytterligere et par minutter.
4. Ha i tomatpuré og hakkede tomater, og la sausen småkoke på svak varme under lokk i ca. 15 minutter.
5. Skjær toppen av paprikaen og fjern hinner og frø. Sett paprikaene på en stekeplate med bakepapir.
6. Trekk gryten med fyllet til side og smak til.
7. Fyll paprikaene og dryss revet ost på toppen.
8. Stek til paprikaene er gylne, ca. 20 minutter, la «lokket» ligge på.
9. Serveres gjerne med godt brød.

Av Frukt.no

Next article