Skip to main content
Home » News » Fullkorn for helsens skyld
News

Fullkorn for helsens skyld

Forskning viser at inntak av fullkorn gir betydelige helsegevinster. Derfor har Nestlé gjort fullkorn til hovedingrediens i alle sine frokostblandinger.

I 2016 konkluderte et internasjonalt forskerteam ledet av norske Dagfinn Aune med at selv små mengder ekstra fullkorn gir en betydelig helsegevinst. Forskningen, publisert i det anerkjente tidsskriftet British Medical Journal og omtalt i norske medier, viste at fullkornsprodukter beskytter mot blant annet åreforkalkning, hjerte- og karsykdommer og kreft. Ved å bytte til fullkornsprodukter som grovt brød, fullkornspasta og -ris reduserer man risikoen for å dø tidlig med 18 prosent, ifølge forskningen.

Vil øke fullkornsinntaket

I 2016 signerte en samlet norsk dagligvarebransje og helsemyndighetene den såkalte «Intensjonsavtalen om tilrettelegging for et sunnere kosthold», blant annet med mål om å øke inntaket av grove kornprodukter, eller fullkorn, blant nordmenn.

– Vi i Nestlé ønsker å gjøre det lettere for folk å velge fullkornsprodukter. Derfor er fullkorn hovedingrediens i alle våre frokostblandinger, som også er merket med det lett synlige grønne feltet med fullkornmerket øverst på emballasjen. Her ser man hvor mye fullkorn det er i produktet, forteller Ragnhild Vatne, kategoriansvarlig for frokostblandinger i Nestlé Norge.

Dansk partnerskap gir resultater

Det norske Helsedirektoratet anbefaler å spise 70-90 gram sammalt mel eller fullkorn per dag. Tallene for fullkornsinntaket blant nordmenn i dag er mangelfulle, men Norkost 3, en landsomfattende kostholdsundersøkelse gjennomført i 2010-11, viste at nordmenns inntak av fullkorn var for lavt i forhold til anbefalingene.

I Danmark så man lenge tilsvarende trend, men i 2008 etablerte danskene Fuldkornspartnerskabet, et offentlig-privat partnerskap med mål om å bedre folkehelsen gjennom økt inntak av fullkorn. I løpet av syv år, fra 2007 til 2014, økte det gjennomsnittlige daglige fullkornsinntaket blant dansker fra 36 til 63 gram.

– Vi er medlem av det danske partnerskapet, og tror vi kunne oppnådd gode resultater ved å la oss inspirere av Fuldkornspartnerskabet her i Norge, sier Vatne.

Forbedrer produktene

Nestlé har de siste ti årene jobbet løpende med å redusere innholdet av salt, sukker og mettet fett i produktene sine, samtidig som mengden fullkorn er økt.

– Vi har i dag to nøkkelhullsmerkede frokostblandinger, Havre Cheerios og Fitness. Fitness ble relansert i 2017 med mindre sukker og tilsatt fullkornshavre, mens Havre Cheerios innholder kun 9,3 gram sukker per 100 gram og 93 prosent fullkorn. Norge er i en særstilling når det gjelder salget av Havre Cheerios, og det er fantastisk å se at nordmenn velger sunne produkter til frokost, sier Vatne.

Dette er fullkorn

1. Som navnet indikerer, innebærer fullkorn at alle deler av kornet er tatt med, altså skall, kime og kjerne, slik at vitaminer, mineraler og kostfiber blir beholdt.

2. Fullkorn kan man få i seg ved å spise selve frøet, som i fullkornsris eller quinoa, eller gjennom produkter som fullkornspasta, fullkornsbrød og frokostblandinger med fullkorn.

3. Når korn renses for å lage «hvite» produkter, som loff, hvit ris og pasta, blir de ytre delene av kornet kastet og bare delen i midten blir brukt. Det er i orden å spise behandlet mat – de er også bra for deg, de har bare ikke så mange næringsstoffer som sin fullkornsslektning.

Next article