Skip to main content
Home » News » Dette skjer med kroppen din hvis du begynner å spise havregryn hver dag
News

Dette skjer med kroppen din hvis du begynner å spise havregryn hver dag

Tekst: Redaksjonen / Foto: Getty Images

Frokost er nok dagens viktigste måltid og hva du spiser til frokost kan ha stor betydning. Havregryn er blant kornblandingene vi spiser mest av i verden, og det har et høyt innhold av proteiner, vitaminer, karbohydrater og næringsstoffer.

[arve url=»https://www.youtube.com/watch?v=jCfNO3YvA7A» autoplay=»no» /]

I tillegg til at det smaker godt, finnes det også en hel liste over grunner til hvordan man bør spise mer havregryn i hverdagen. Det er også billig og man kan spise det året rundt.

1. Blodsukkernivå

Havre inneholder betaglukaner som hjelper til med å senke kroppens kolesterolnivå. Betaglukaner er et bindende fiber, og en studie av dette er publisert i American Journal of Medical Nutrition.

2. Kan forebygge kreft i tykktarmen

Flere studier viser at et daglig inntak av havregryn reduserer risikoen for kreft i tykktarmen. I de omfattende studiene har nesten to millioner mennesker deltatt.

Wikipedia

3. Vektreduksjon

Journal of the American Collage of Nutrition har publisert en studie der man har latt en gruppe spise havregrynsgrøt til frokost, mens en annen gruppe fikk frokostblanding. Begge måltidene inneholdt 363 kalorier, men de som spiste havregrøt beholdt metthetsfølelsen lenger og hadde derfor lettere for å gå ned i vekt.

4. Gir mer energi

Havren er rik på karbohydrater og gir kroppen verdifull energi. Magasinet Aktiv Träning skriver derfor at havregrynsgrøt utgjør en perfekt frokost.

Havre inneholder også vitamin B og E.

5. Kan beskytte mot hjerte- og karsykdommer

Studier ved Harvard University viser at personer som spiser havregryn har et mindre risiko for å få hjerte- og karsykdommer.

Freestockphotos

6. Inneholder mye protein

Havregryn overgår andre kornblandinger når det gjelder balansen mellom protein, fettsyrer og aminosyrer.

En porsjon (omtrent 8 spiseskjeer) havregryn gir deg 15 prosent av det anbefalte daglige inntaket av protein. Det er perfekt hvis du ønsker å spise mindre kjøtt, skriver Må Bra.

7. Godt for fordøyelsen

At fiber er godt for fordøyelsen vet du kanskje allerede? Livsmedelsverket anbefaler at vi spiser 25-35 gram fibrer hver dag.

En porsjon havregrøt inneholder 1/5 del av det daglige inntaket. Begynner du dagen med en porsjon havregrøt er du altså allerede godt på vei.

Fiberne hjelper til med å holde tarmene i gang og motvirker forstoppelse.

8. Kan være bra for huden

Havre finnes allerede i flere hudpleieprodukter. Nå viser studier at et også kan være bra for hudsyksommer som eksem og betent hud.

Wikimedia Commons

9. Inneholder masse antioksidanter

Havre inneholder masse antioksidanter, en av disse er avenantramider som har flere gode egenskaper. Det kan hjelpe mot kløe og betennelse og det kan senke blodtrykket.

Flickr

Hvis du ikke allerede spiser havregrøt til frokost hver dag, så har du her flere gode grunner til å begynne med det!

Del gjerne videre med dine venner på Facebook, så de også kan få øynene opp for det fantastiske havregrynet!

Next article