Skip to main content
Home » News » Aloe vera i matlaging: Dette er du nødt til å tenke på
News

Aloe vera i matlaging: Dette er du nødt til å tenke på

Tekst: Katrine Andreassen Foto: Malin Målaskog

Aloe vera har en frisk og god smak som gjør at den egner seg like godt alene som i smoothie og dressing.

– Det finnes i dag rundt 400 ulike kjente arter i aloe-slekten. Alle har sine unike egenskaper og dermed bruksområder. Til mat og kosttilskudd er det spesielt en art som brukes, sier produktspesialist i Forever Living Products, Gabriela Johansson.

Arten heter Aloe barbadensis miller, men kalles også ekte aloe vera.

– Hvis du kjøper en hel plante til bruk i mat er det derfor viktig at du finner ut hvilken sort du kjøper. Da unngår du å få aloe vera med andre egenskaper enn du ønsker. Gode planteskoler vet som regel hvilken sort de selger, men det er ikke alltid blomsterbutikker gjør det, sier hun.

Sjekk ingrediensene

Dersom du kjøper ferdige drikker eller kosttilskudd, bør du sjekke med produsenten hvilken type aloe vera du får.

– Det er viktig å se hvilke ingredienser produktet inneholder, og husk at det alltid er den ingrediensen det er mest av som står først i innholdsfortegnelsen. Deretter vil du se innholdet i synkende rekkefølge, sier hun.

Kjøper du et aloe vera-produkt skal aloe vera stå først eller blant de første ingrediensene. Sukker, vann og tilsetningsstoffer bør ikke stå på toppen.

Ikke bruk skallet

Sjekk videre at produktet er sertifisert av IASC, International Aloe Science Council. Dette er en bransjeorganisasjon og et forum som samler kunnskap om aloe vera, lager regler og sjekker at produktene som selges er gode nok.

– Undersøk også hvordan produktet fremstilles. Høyest kvalitet oppnås dersom det ytterste skallet fjernes manuelt og kun den indre delen brukes. Det ytterste skallet skal ikke brukes, da det inneholder stoffer du ikke ønsker å få i deg, sier hun.

Johansson forteller at produsenter av billigere alternativer gjerne maler hele bladet og deretter filtrerer uønskede stoffer.

–  Ulempen med dette er at du da også filtrerer bort de ønskede stoffene, teksturen og smaken slik at du sitter igjen med nesten bare vann, sier hun.

Brukes rå

Aloe vera skal først og fremst brukes som raw food. Dette for å bevare smaken, fargen og næringsstoffene.

– Du kan varme aloe vera, men da skal du behandle den som andre grønnsaker. Næringsinnholdet vil reduseres under oppvarming, sier hun.

For øvrig er det altså viktig at du undersøker hvilken sort du bruker dersom du dyrker aloe vera hjemme, og også når du lager egen mat og drikke må det ytterste skallet fjernes.

 

Oppskrifter

Smoothie bowl med aloe vera

2 dl Forever Aloe Peaches
3 bananer
1 mango
1 gulrot
1 ss presset lime

Rød dressing med Forever Aloe Berry Nectar™

1,5 dl Aloe Berry Nectar™
2 ss granateple
2 ss hakkede valnøtter
Salt og pepper

Grønn dressing med Forever Aloe Vera Gel™

1,5 dl Forever Aloe Vera Gel™
2 ss hakket ananas eller mango
1 ss presset lime
1 ss hakket koriander
0,5 ss hakket mynte
0,5 ss ingefær
0,5 ss chili
Salt og pepper

Next article