Home » Middag » TV-kokken Ole Martin Alfsen: Slik lager du enkelt en god hverdagsmiddag
hverdagsmat

TV-kokken Ole Martin Alfsen: Slik lager du enkelt en god hverdagsmiddag

Er det litt for lett å ty til de aller enkleste utveiene med ferdigretter og take away når du skal lage middag? TV-kokken Ole Martin Alfsen gir deg noen gode råd for hvordan du får orden på hverdagsmiddagene.

– Hverdagsmiddag kan være så mangt og fellesnevneren for mange familier er at de har det travelt. Det gjelder kanskje særlig for barnefamilier som sliter med å få kabalen til å gå opp, for det er ofte mye som skal skje på en gang. Nøkkelen til å få i seg skikkelig mat selv i en hektisk hverdag ligger i god planlegging og at man velger å gå for litt enkle løsninger uten å måtte ty til halvfabrikat eller ferdigprodukter, som egentlig bare gir dårlig ernæring og dårlig samvittighet. Det sier Ole Martin Alfsen, som mange av oss kjenner som den litt bestemte kokken i «4-stjerners middag», på TV Norge.

Enkelt, men skikkelig

Ole Martins råd er å gjøre ting enkelt, men allikevel lage skikkelig mat:

– Du kan for eksempel steke en bit med fersk sei isteden for å kjøpe ferdige fiskepinner, det er billigere, bedre og mye sunnere. Pass også på at du kjøper få varer, for jo færre råvarer du må behandle, jo fortere går det også å lage middag. En hverdagswok behøver for eksempel ikke bestå av 10 forskjellige grønnsaker som det tar tre kvarter å kutte opp. Bruker du broccoli, et par andre grønnsaker i tillegg, og en god woksaus, så er du i mål, sier han.

Lag store porsjoner og utnytt restene

Det er mange små husholdninger i Norge, faktisk består så mange som 70 prosent av alle husholdningene i landet av bare en eller to personer. I tillegg er det mange som spiser alene selv om de har familie på grunn av at de kommer hjem til ulik tid, og at trening og slike ting forhindrer at familien får spist middag sammen.  Er man alene kan det være ekstra fristende å ty til take-away eller ferdigretter.

– Planlegging og enkelhet er viktig for de små husholdningene også. Og det høres kanskje rart ut, men de kan spare mye tid på å lage større porsjoner. Skal du ha kokte poteter den ene dagen, kan du for eksempel koke noen ekstra som du råsteker dagen etter. Hvis du bruker ris til kyllingen den ene dagen lager du litt ekstra som du kan steke og ha som tilbehør til middag om et par dager. Har du fryseboks er det også en god ide å lage store porsjoner av supper, pastasauser, gryter og andre middager som egner seg for frysing i porsjonsbegre. Da har du god hjemmelaget middag i beredskap og sparer masse tid i hverdagen, forklarer Ole Martin.

– Høsten er jo dessuten sesong for lam, og retter som lages av forpart eller nakke egner seg godt å lage i store porsjoner og fryse ned. 28 september var det fårikålens dag, og fårikål er også en god og enkel rett som nærmest lager seg selv. Det eneste du trenger er litt tid, for den må koke lenge. Når jeg har fårikål-rester pleier jeg gjerne å ta ut kålen og tilsette godt med soya, ingefær, chilli og andre asiatiske smaker i kraften. Deretter snitter jeg opp kålen og tilsetter den helt til slutt, etter at nudlene har kokt ferdig. Da får jeg en helt herlig middag som ikke er helt lik fårikål-middagen, men som baserer seg på rester jeg har tryllet med. Og når du tryller med maten kan det gjerne oppstå helt nye smaker og retter, avslutter TV-kokken.

Foto: Sigurd Fandango

Ole Martins spanske lammegryte med kikerter og spinat

Vansklighetsgrad: Middels
Tid: 2 timer (men kun 30 min arbeid)

Til 6–8 personer trenger du:

  • 1200 g benfritt lam i biter
  • 3 hvitløksfedd
  • 5-6 ss olivenolje
  • 2 ts havsalt
  • 2 løk – i båter
  • 2 bokser tomat (passata om du får tak i det)
  • 1 rød chili – i skiver
  • 2–4 ts paprikapulver
  • 2 ss tomatpure
  • 5 dl kraft eller kjøttbuljong
  • 2 bokser kikerter
  • 200 g fersk spinat – grovstrimlet
  • salt og pepper
  • 1 bunt fersk koriander
  • 500 g basmatiris

Start med:

Skjær kjøttet i biter på tre ganger tre centimeter og legg det i en bolle. Riv eller press hvitløken, og bland det med kjøttet sammen med salt og en spiseskje olivenolje. La dette marinere i cirka 30 min.

I mellomtiden:

Mens kjøttet marinerer, skreller og skjærer du løken i båter og knuser hvitløksfeddene. Varm opp en gryte med et par spiseskjeer olje. Ha i løk og hvitløk og la den surre på lav til middels varme under omrøring i cirka 8–10 min. Tilsett tomatpureen og la den frese med i 30 sekunder.

Deretter:

Mens løken surrer, varmer du samtidig opp en stekepanne, la den bli god og varm. Brun kjøttet godt i tre-fire omganger. Ha kjøttet over i kjelen med løken etter hvert som det er ferdig.

Når alt kjøttet er ferdig stekt, har du tomat, paprikapulver, chili og kraft i gryta, kok opp og la det småkoke under lokk i 70–90 min til kjøttet er mørt.

Og så:

Skyll kikertene godt i vann og la dem renne av i en sil. Ha dem i gryta etter omtrent en time. Sett over risen samtidig.

Til slutt:

Rett før servering tilsettes spinaten. Ha den rett i gryta og vend om, når den faller sammen, er gryta ferdig. Smak til og server med ris og eventuelt godt brød til. Strø over fersk, hakket koriander ved servering.

Variasjon: Varier krydderne med litt revet muskatnøtt, fennikelfrø og/eller spisskummen for en ekstra spiss. Ønsker du en helt mild variant kan du fjerne chilien, eller bare fjerne frøene og frøbærerne før du tilsetter. Da blir gryta mindre sterk.

Rester: Som gryter flest blir denne også knallgod når den står både én og to og tre dager.

Kokketips: Du kan med fordel koke panna litt ut med vann mellom hver omgang med kjøtt mens du steker kjøttet. Ha sjyen over i gryta. Tørk panna med litt papir og la den bli varm før du steker neste omgang i litt mer olje.

Av Tom Backe

Neste artikkel