Skip to main content
Home » Middag » Sunn og fargerik høstmiddag
vegetarisk

Sunn og fargerik høstmiddag

Tekst: Cathrine Øverås Frisvold, ernæringsfaglig rådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt Foto: Frukt.no

Høsten gjør sitt inntog i disse dager. Sammen med kjølig høstluft følger varme og deilige middager. Uansett hva du velger har rotgrønnsaker en selvskreven plass i høstmiddagen.

På flere av de nyskapende skandinaviske restaurantene har det blitt trendy å ta i bruk gamle kulturplanter som pastinakk, jordskokk og rødbete, og gi dem en ny og moderne vri i matlagingen. Men du trenger ikke være noen mesterkokk for å ta i bruk disse sunne og næringsrike rotgrønnsakene. En ildfast form og en stekeovn er alt du trenger.

Anvendelige rotgrønnsaker

Rotgrønnsaker er allsidige og anvendelige, og varierer i smak, form og farger. Mest kjent er kanskje gulrot og kålrot, men vi må ikke glemme beter, pastinakk, persillerot og sellerirot. Gode i supper, mos og puréer, så vel som stekt eller ovnsbakt. Når vi varmebehandler rotgrønnsaker får det frem sødmen i dem, og de gjør seg godt som tilbehør til en salt eller syrlig middag. De står også fint på egne ben, og kan fungere som kveldssnacks eller som en del av et tapasbord. Kun fantasien setter grenser.

Vi elsker gulroten

Gulrot er den grønnsaken vi spiser aller mest av i Norge, og det gjør vi med god grunn. God som mellommåltid og i matpakka, så vel som til middagen. Den er rik på betakaroten som omdannes til A-vitamin i kroppen, i tillegg til mye kostfiber. Rett og slett sunn fast food som kan tas med overalt, eller nydelig som tilbehør til en bedre middag.

Næringsrike røtter

Felles for nesten alle varianter er at de har et høyt innhold av kostfiber. Fiber bidrar til å øke metthetsfølelsen og en velfungerende tarm. Rotgrønnsaker gir deg rett og slett en god magefølelse. Ingen dårlig idé etter en sommer med litt utskeielser, kanskje? I tillegg er de gode kilder til C-vitamin som fungerer som en antioksidant i kroppen vår, og kalium som bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk. Det er med andre ord både helsefremmende og smakfullt å velge norske rotgrønnsaker på middagsbordet.

Norske rotgrønnsaker er i sesong akkurat nå, så spis de mens smaken er på sitt beste. Du finner mange fristende middagsretter med rotgrønnsaker på frukt.no.

Next article