Skip to main content
Home » Inspirasjon » Slik lever du sunt enkelt
sunn mat

Slik lever du sunt enkelt

Tekst: Katrine Andreassen / Foto: Getty Images

Det trenger verken å være vanskelig eller tidkrevende å legge om til en sunnere livsstil. Det krever bare litt planlegging.

Med kresne barn, travle dager og et evig søtsug, kan det for mange være lett å ty til mindre sunne matalternativer, men det å leve sunt trenger ikke være vanskelig.

– Mitt enkleste tips er å spise seg mett. Mange hiver seg på salatdietter når sommeren nærmer seg, men dette metter ikke så godt, sier matblogger og kokebokforfatter Kristine Weber.

Når du først skal spise, bør du ifølge Weber lage en stor porsjon du holder deg mett av lenge. Kutt ut noen av karbohydratene og fyll på med proteiner og fett.

Sjokoladeis av banan

Videre anbefaler hun å spare sukker og godteri til lørdag. Hvis søtsuget melder seg på hverdager, kan du først prøve med litt frukt eller bær, og hjelper ikke dette, kan du lage noe godt med sukrin.

– Jeg må innrømme at frukt ikke holder for meg når jeg får skikkelig godtesug. Jeg lager derfor heller sjokoladeis av most, frossen banan og kakaopulver, eller en milkshake av melk, banan og kakaopulver. Litt peanøttsmør er også godt oppi, sier hun.

Er du glad i noe godt til kaffen, anbefaler hun lompe med smør og sukrin.

– Det blir nesten som lefse, sier hun.

Spis nøtter

Er du av typen som ender opp med en kaffe latte og en bolle i hånden når du skal kjøpe deg lunsj, kan det være lurt å velge matpakke i stedet. Bruk gjerne rester etter gårsdagens middag.

– Skal du kjøpe med noe på veien, er det smart å velge Skyr eller yoghurt uten sukker. Gjerne med müsli. Selv er jeg veldig glad i en banan og synes at det metter godt når jeg har spist det og en Skyr, sier hun.

Kjøp også med noen nøtter, men husk at en neve er nok. Spiser du tre never, har du plutselig fått i deg like mange kalorier som du gjør til middag. Synes du det er vanskelig å begrense mengden, er det lurt å velge usaltede nøtter.

Lag pizza

Middag på travle dager betyr for mange frossenpizza eller pølser, men sunn mat tar ikke nødvendigvis lenger tid å lage. Det kan faktisk gå fortere.

– Lag en pizza av pitabrød eller lompe, og la barna legge på det de vil selv. Du kan også putte fisk, grønnsaker og noen hvitløksfedd i en ildfastform, og du har middag på 20 minutter, sier Weber.

Er barna kresne, anbefaler hun å snike i dem grønnsaker.

– Ha litt grønnkål i en smoothie eller gulrot og spinat i kjøttsausen. Dette merker de ikke. Er barna lei av brød, kan du lage vafler eller pannekaker av grovt mel. Dette kan bli sunnere enn brød, men mer spennende for barna, sier hun.

Husk å bevege deg

En sunn livsstil består ikke kun av et sunt kosthold. Fysisk aktivitet er også viktig.

– Selv prøver jeg å få til minst 30 minutter fysisk aktivitet hver dag. Det har de fleste tid til for det trenger ikke en gang å være sammenhengende. Gå for å hente i barnehagen i stedet for å kjøre, eller tren styrke i 20 minutter og gå en rask tur på ti minutter. Det viktigste er at du gjør noe, sier hun.

Next article