Home » Inspirasjon » Meieriet med de økologiske håndverksproduktene
Sponset

Tekst: Tom Backe / Foto: Trond Andersen

Rørosnaturens syklus gir regionen et unikt jordsmonn og gode vekstbetingelser. Det er akkurat dette Rørosmeieriet baserer seg på når de produserer produktene sine.

Rørosmeieriet er et heløkologisk meieri som produserer mat av høy kvalitet gjennom industrialisert håndverksproduksjon. Produktene har utspring i de rike mattradisjonene og de gode råvarene som finnes i Rørostraktene. Alle som leverer melk til meieriet på Røros må drive i henhold til Debios regelverk for økologisk drift. Det betyr at melken er produsert med kunnskap om og respekt for dyrenes egenart, god dyrevelferd og dyrehelse. Meieriets visjon er «i takt med naturen» og mange av produktene har blitt svært godt kjent, foretrekkes av mange og selges over hele Norge og til utlandet.

Årets beste meieriprodukt

Røros Smør ble kåret til «beste meieriprodukt» i Det norske måltid i 2013. Rørosmeieriet har utviklet smørresepten etter inspirasjon fra Ingrid Skancke i Djupsjølia ved Røros. Hun var blant de siste i Rørostraktene som laget smøret hjemme på gården i «kinnbytte». Nå går smøret verden rundt.

– Vi er veldig stolte av at svært anerkjente restauranter som Renaa i Stavanger, Maemo i Oslo og Noma i København bruker vårt smør, men jeg ble overrasket over å finne smøret vårt i Singapore, forteller meieribestyrer Trond Vilhelm Lund.

Det var på en forretningsreise at han kom over et lokalt bakeri i Singapore som brukte Røros Smør.

– Det er en merkelig historie, men kortversjonen er at Renaa hadde en filippinsk kokk ansatt. Kokken flyttet til Singapore og arbeidet for et norsk selskap som importerer laks. Han fortalte mye om det spesielle Rørossmøret, og da bestemte selskapet at de skulle ta med litt smør. Det var sikkert tiltenkt norske skip og den norske sjømannskirken, men bakeren fikk i hvert fall tak i det. Nå bruker bakeren smøret både på brødet og til å lage iskrem. Kundene hans har blitt så begeistret over smøret at han også selger smøret til kundene sine for rundt 500 kroner per kilo. I dag kjøper faktisk dette ene bakeriutsalget i Singapore nesten én prosent av hele smørproduksjonen vår, og det er jo helt fantastisk, smiler meieribestyreren.

Tjukkmjølk laget med egen tettekultur

Denne melken har en naturlig mild, syrlig smak og er spesielt god sammen med frokostblandinger, gjerne i kombinasjon med bær eller syltetøy. Tjukkmjølka har en tjukk og seig konsistens. Den kan brukes som en yoghurt eller på den samme måten som annen syrnet melk. Ønsker man en tynnere, eller mer flytende drikkevariant, må kartongen rystes kraftig. Da blir den ikke tjukk igjen.

Økologisk Tjukkmjølk fra Røros var første produkt i Norge som fikk den offentlige merkebeskyttelsen «Beskyttet Geografisk Betegnelse» av Matmerk. Melken er produsert av økologisk lettmelk og syrnet med Rørosmeieriets egen tettekultur. Tettekulturen er en flere hundre år gammel bakteriekultur fra Rørostraktene og kommer opprinnelig fra tettegrasplanten.

– Berit Nordstrand, som er lege, forfatter og foredragsholder, framsnakker tjukkmjølka fordi den har en helt spesiell og naturlig bakteriekultur. Hun bruker den blant annet når hun lager tjukkmjølkpudding. Da passer hun på at tjukkmjølka først tilsettes når den varme fløten har blitt litt nedkjølt, slik at ikke varmen tar livet av de naturlige bakteriene, for dette er sunne bakterier som vi har godt av.

Melk som ikke er homogenisert

I Norge er det vanlig at søtmelk blir homogenisert. Homogeniseringen er en prosess som gjør at fettet fordeler seg jevnt i mjølka og ikke flyter til toppen. Rørosmeieriets «Gårdsmjølk fra Røros» er ikke homogenisert, og derfor beholder melken mer av de naturlige egenskapene. Melkefettet danner et deilig fløtelag på toppen av melken, noe som gir en fyldig, rund og søt smaksopplevelse. Hvis du rister kartongen godt, så blander du også ut fløten i melken. Servert iskald er det bare å nyte smaksopplevelsen.

Neste artikkel