Home » Inspirasjon » Grovt brød gir energi og livskraft
brød

Grovt brød gir energi og livskraft

Tekst: Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn Foto: Getty Images

Høsten er en herlig årstid som byr på en overflod av gode råvarer som bare venter på å bli brukt av oss. I tillegg til frukt og grønnsaker av alle slag, handler det om fantastisk korn som hvete, havre, rug og bygg. Alt sammen ypperlig til å bake av.

I Norge produserer vi en del av mathveten vi bruker selv. Avhengig av hvor god vekstsesongen har vært; mengde regn, temperatur og hvor mye sol kornet har fått, produserer vi vanligvis mellom 50-70 prosent av den mathveten vi bruker. Det er utrolig med tanke på hvilken breddegrad Norge ligger på.

Høstbakst på sitt beste

Selv om jeg synes høsten er en flott tid på året, trenger ikke alle mene det. Våte og mørke høstdager kan selvsagt være både og. Da vet jeg en ting som hjelper, i alle fall litt. Baking. Og nærmere bestemt brødbaking. Og brødbaking hjelper på flere områder. For det første er det mentalhygiene. Det å stå og lage en god brøddeig, følge prosessen fram gjennom elting, heving og steking, kjenne denne herlige duften av nystekt brød, og til slutt kunne sette tennene i et grovt brød med sprø skorpe og masse smak – det er kos med nyttig og godt utbytte.

For det andre: Et grovt og godt brød gir energi og livskraft. Er det noe en trenger når en har lange dager på skolen eller jobben, så er det nettopp dette. Og brød er høstbakst på sitt beste.

En viktig næringskilde

Hvorfor grovt brød gir energi og livskraft? Jo, fordi det har i seg mange viktige næringsstoffer som fiber, B-vitaminer, jern og selen. Og grove brød har et betydelig høyere innhold av disse næringsstoffene enn fine brød.

De offentlige kostholdsrådene sier at vi bør spise grove kornprodukter hver dag, og til sammen bør vi få i oss mellom 70-90 gram sammalt mel eller fullkorn per dag. For eksempel ved å spise fire grove brødskiver daglig. Så finn eller lag din egen favorittoppskrift på grovt brød og sett i gang og bak. Da kan matpakkene til skole og jobb fylles med sunne og gode brødskiver.

10 kjappe baketips

1. Les oppskriften godt før du begynner å bake.
2. Bløtlegg sammalt mel og hele korn på forhånd.
3. Vær nøyaktig når du måler opp ingrediensene.
4. Elt deigen lenge nok.
5. Bruk «tyggegummitesten» for å sjekke om deigen er ferdig eltet.
6. La deigen heve under et klede til dobbel størrelse.
7. Unngå trekk, og la deigen heve på en lun plass.
8. Del deigen i like store emner for å få et jevnere stekeresultat.
9. Sjekk om brødet er ferdig, ved å banke på undersiden. Det skal være gyllent og gi en hul lyd når du banker.
10. Avkjøl det nystekte bakverket på rist.

Tyggegummitesten: Dette er den enkleste og beste måten å sjekke om deigen er ferdig eltet på. Ta en deigklump, rull den i hånden og strekk den ut som en tyggis. Klarer du å se gjennom deigen, er den ferdig eltet.

Neste artikkel