Skip to main content
Home » Inspirasjon » En kaffekultur i utvikling
kaffe

En kaffekultur i utvikling

Cappucino
Cappucino
Foto: Unsplash

For et par tiår siden ble kaffebarer vanlig i Norge. Nordmenn begynte å drikke espresso, cappuccino og andre kaffedrikker med melk. Kaffetilbudet i dag blir stadig større og nyheter utvikles kontinuerlig.

Som så mye annet kommer mange av de nye kaffetrendene fra Nord-Amerika hvor det virkelig skjer ting når det kommer til kaffe, og hvor tallenes tale er klar. I følge en studie fra National Coffee Association har nemlig etterspørselen etter spesialkaffe økt betraktelig. I 1999 var det bare ni prosent amerikanere som drakk spesialkaffe daglig. I 2017 hadde andelen økt til over 40 prosent.

Baristaenes inntogsmars

Da kaffebarene ble vanlige i Norge fikk vi også baristaer, en gruppe med fagfolk som tar yrket svært alvorlig og hvor det i dag arrangeres alt fra lokale mesterskap til VM i baristakunst. Det er mange år siden et hjerte i melkeskummet gjorde oss imponert. I dag lar vi oss kanskje heller imponere og begeistre av baristaer som håndbrygger kaffen. En metode der de, utstyrt med gramvekt og stoppeklokke, kolbe og filterholder, skyller filteret, varmer utstyret, kverner opp riktig antall gram med kaffebønner, dynker kaffepulveret med vann som holder 95 grader i 30 sekunder før de heller på resten av vannet i sakte, nøyaktige, sirkulære bevegelser, mens de følger med på gramvekten slik at mengden blir korrekt og resultatet perfekt. Det ser bra ut, og det er gøy at kaffen lages med en slik omtanke.

Foto: Unsplash

Kaldbrygg og kaffe på tappeanlegg

Hvor kaffebønnene kommer fra er viktig. Fruktig kaffe får vi gjerne fra Etiopia eller Kenya, men rundere kaffetyper ofte kommer fra Colombia eller Guatemala. Hvordan kaffebærene foredles, hvordan bønnene tørkes, og ikke minst hvordan de brennes, er helt avgjørende for hvilken smak det blir på kaffen. Disse prosessene er i seg selv en egen vitenskap, men nå er det også i ferd med å skje en spennende utvikling av helt nye kaffedrikker. En av dem er kaldbrygget kaffe. I motsetning til iskaffe, der varm kaffe kjøles ned, blir kaldbrygget kaffe til ved at de malte brente kaffebønnene tilberedes med kalt vann i minst åtte timer før det siles. Dette framhever kaffens søte aromaer og gir runde subtile smaker. Fordi kaffen ikke varmes opp bevares antioksidantene bedre. Neste generasjons utvikling av kaldbrygg er en variant der kaffen kjøres gjennom et tappeanlegg, på samme måte som øl, og tilsettes nitrogen.

Det er vanskelig å vite hva som blir utviklet videre, og det som skjer på kaffefronten er spennende, men allikevel er det fortsatt 73 prosent av oss som foretrekker traktekaffe her i Norge.

Av Tom Backe

Next article