Skip to main content
Home » Inspirasjon » Bytt ut saltet med soyasaus og få mer smak på kjøpet
Sponset

Tekst: Katrine Andreassen Foto: Thomas Alcaiaga

I asiatisk mat er soyasaus en vanlig ingrediens, men den kan brukes til mye mer. En dæsj soyasaus setter også smak på blant annet gryteretter, spagetti og sauser.

Det er ingen grunn til at flasken med soyasaus skal stå urørt i kjøleskapet mellom hver gang du lager asiatisk mat. Sausen med den unike smaken kan nemlig bidra med det lille ekstra til retter fra alle verdenshjørner. Også typisk norsk mat som kjøttkaker.

– Soyasaus kan brukes som smaksforsterker og erstatter for salt i stort sett alle norske matretter. Den er rik på umami, som er den femte smaken i tillegg til søtt, salt, surt og bittert, sier Annette Ruud i Haugen-Gruppen, som er ansvarlig for Kikkoman i Norge.

Omstendelig prosess

Soyasaus er en grunnpilar i det japanske kjøkkenet. Historien til den originale japanske soyasausen Kikkoman går ifølge Ruud helt tilbake til 1661, og selskapet eies fortsatt av grunnleggernes familier.

– Kikkoman er naturlig brygget soyasaus av fire rene råvarer – vann, soyabønner, salt og hvete. Bryggeprosessen er naturlig og omfattende, og sausen modnes i nesten seks måneder på fat for å utvikle sin unike og komplekse aroma, sier hun.

Den unike, runde flasken til Kikkoman er kjent over hele verden. Den ble designet av japaneren Kenji Ekuan og har vært uendret siden 1961.

Spar på saltet

Mange bruker mye salt på maten, og Helsedirektoratet anbefaler at vi kutter ned på mengden. I mange tilfeller vil soyasaus kunne fungere som et meget godt alternativ.

– Da får du sunnere mat uten at det går på bekostning av smaken. Kikkomans unike aromakomponenter sørger nemlig for at maten din ikke blir smaksløs selv om du kutter ned på saltbruken, sier Ruud.

Hvis du vil være ekstra forsiktig, får du også kjøpt soyasaus med redusert saltmengde.

– Smaken er fortsatt like god, men nesten halvparten av saltinnholdet er trukket ut i en spesiell prosess, sier hun.

En friskere variant

Et annet alternativ er sausen Ponzu. Dette er en lettere og friskere soyasaus, som er smaksatt med sitronjuice.

–  Den pikante smaken gir en antydning av noe friskt og livlig. For oss her i Norge er Ponzu kanskje mest kjent som sausen til sashimi, men den kan brukes til mye mer enn sushi, sier hun.

Den egner seg ifølge Ruud godt til krydring av all slags mat. Bruk for eksempel Ponzu i marinader, til langtidsstekte koteletter, i sauser, supper, dressinger eller til dipp til vårruller og annen fingermat.

Next article