Home » Høytider » Ost og vin til jul
Jul

Ost og vin til jul

Tekst: Eirik Knutsen Foto: Arne Bru Haug

Julen har for lengst meldt sin ankomst og juleselskapene kommer som perler på en snor for mange av oss. Hvorfor ikke gjøre det enkelt? Inviter på ostekveld i julen!

Ost hører julen til, og en ostekveld med en kopp varm gløgg eller et glass vin til – gjerne sammen med venner eller familie – er et perfekt måltid, spesielt hvis den hektiske førjulstiden er i ferd med å ta overhånd.

– Et ostefat er både godt og krever minimalt med forberedelser, forteller Kjartan Skjelde, som driver og er kokk ved restauranten Tango, i Stavanger.

Et «must» i julen

Restauranten er en av landets beste og er anbefalt i Michelinguiden i både 2016 og 2017. Ved roret står Skjelde som også er kjent som dommer og kokk fra tv-programmene Masterchef og Camp Kulinaris. I følge Skjelde er ost et «must» i julen og et fint alternativ til de tyngre måltidene som krever mer planlegging og forberedelser.

– I dag lages det så mange gode oster i Norge, og dersom man ser etter en norskprodusert ost med et kvalitetsstempel i butikken kan man nærmest ikke ta feil. Men hvis jeg skal trekke frem en favoritt som gjør seg godt i julen, må det bli en klassisk Stilton-Ost, forteller Skjelde, og fortsetter:

– Stilton-ost hører julen til. Gjerne servert med honningmarinert fiken og en tørr og sprø kjeks. Til dette tar jeg gjerne et glass portvin eller madeiravin, sier Skjelde og påpeker at det ikke er feil med en kopp varm gløgg til heller.

Smak deg frem

Stilton er en klassisk blåmuggost, opprinnelig fra England. Osten er meget sterk og rik på smak. Det er først og fremst en dessertost som kommer i både hard og fast form. Dersom denne kraftige blåmuggosten blir for mektig for deg, anbefaler Skjelde å prøve en lysere variant.

– Det viktigste er å finne noe man liker og gjerne utfordre sine egne smaker litt. Blir blåmuggost for kraftig, er chèvre en variant som jeg er veldig fan av og serverer mye av, både hjemme og i restauranten.

Til lysere oster anbefaler tv-kokken tre ulike typer vin som alle komplimenterer geitosten.

– En fruktig hvitvin, en søt dessertvin eller ice wine, som også er en type dessertvin, går hånd i hånd med chèvre og bryter med det fete i osten.

Som restaurantdriver er julen svært hektisk for Skjelde. For å spare seg for tid på kjøkkenet har han konservert og forberedt ulikt tilbehør som han leter frem til jul.

– Tørket frukt, ristede nøtter og ulike marmelader kan lages og oppbevares frem mot jul. Dette er perfekt å ta frem og bruke som tilbehør til ostefatet. De vanligste tilbehørene er honningmarinerte valnøtter, fikenmarmelade og tørkede dadler, men her har man utallige muligheter, sier Skjelde som ikke legger skjul på at han gleder seg til jul.

Oppskrift: Pærer med rødvin og julekrydder

15 min – 4 porsjoner

Rødvinskokte pærer servert med blåmuggost er en nydelig snacks eller avslutning på et måltid.

Du trenger:

4 faste pærer
1 flaske rødvin
4 ss sukker
4 kanelstenger
6 nellikspiker
1 bit ingefær
6 kardemommefrø
Prefirert ost

Slik gjør du:

1. Skrell pærene. Kok opp rødvin, sukker, kanel, nellik, ingefær og kardemomme. Legg i pærene og la de koke i 15 minutter.

2. Ta kjelen av varmen og avkjøl. La pærene ligge i laken i minst 6 timer – helst over natten. Server pærene med et godt stykke ost.

Neste artikkel