Home » Høytider » Musikalsk julemagi på 15. året
Jul

Musikalsk julemagi på 15. året

Tekst: Eirik Knutsen Foto: Caroline Ingeberg

Julemusikken har for lengst begynt å rulle på radio, i butikker og på kjøpesentre over hele landet. Dette til forargelse for noen, men julemusikk er en viktig del av julen for mange av oss.

En stor del av julen har de siste årene handlet om musikk for den folkekjære artisten, Rein Alexander.

– Jeg har min 15. juleturné i år. Fremdeles blir jeg fortalt at det ikke blir jul uten å ha vært på min julekonsert, eller uten å høre min versjon av O Helga Natt – det rører meg sterkt, forteller Rein Alexander.

Reiser Norge på langs

Artisten startet sin turné i midten av november og har hatt konserter over nesten hele landet, nærmest hver eneste dag siden.

– Jeg gjør en rekke konserter sammen med Anita Skorgan, i tillegg blir det noen konserter for næringslivet. Etter jul blir det nyttårskonserter med orkester og kor. Det gleder jeg meg alltid til.

I år blir Trondheim det nordligste punktet i turnéplanene til Rein Alexander.

– Vi holder konserter i kirker og konsertlokaler langs Vestlandet og nedover Sørlandet. Vi besøker også store deler av Østlandet, sier han og legger ikke skjul på at han håper på å få besøkt byer lengre nord så snart det lar seg gjøre.

Rein Alexander har gjennom sin karriere gjort en rekke opptredener sammen med noen av Norges mest kjente artister. Likevel er det noen han drømmer om å jobbe med.

– Å få gjennomføre en julekonsert med Sissel Kyrkjebø hadde vært veldig stas – og det hadde nok blitt en flott konsert. Jeg kunne også tenke meg å jobbe med Ole Edvard Antonsen, fordi han er en av de råeste instrumentalistene jeg kjenner. Halvdan Sivertsen, som er den største kunstneren og en av de flinkeste til å glede og omfavne et publikum i Norge, hadde også vært en fryd å få arbeide med.

Minner fra julen

Selv om de siste månedene i året vanligvis har bydd på en svært hektisk hverdag, får sangeren tid til litt feiring.

– Det viktigste på bordet på julaften er Brudevoll mår fra Ulsteinvik på Sunnmøre. Jeg får det levert hvert eneste år, uansett hvor jeg er. Det passer perfekt til både ribbe og pinnekjøtt, sier Rein Alexander og legger til at han ønsker å prøve lutefisk til jul og at mårpølsa sikkert passer like bra til det.

På spørsmål om hva slags minner han har fra tidligere julefeiringer, trekker han frem feiringene på Vestlandet.

– Et av de mange fine minnene fra julen er feiring sammen med familie og slekt på Sunnmøre, hvor vi samlet alle rundt det samme bordet. Mormor gråt når morfar leste juleevangeliet og den første julen da jeg selv fikk æren av å lese det. Vi sang og gikk rundt treet og det låt som et kor akkopagnert av både piano og trekkspill, avslutter Rein Alexander.

Neste artikkel