Skip to main content
Home » Høytider » Jul er tid for gløgg, men det er lov å være utradisjonell
Jul

Jul er tid for gløgg, men det er lov å være utradisjonell

Tekst: Tom Backe Foto: Calle Huth

Du trodde kanskje at gløggtradisjonen var norsk, men vi finner faktisk tilsvarende tradisjoner over hele Europa. Bartenderen Jesper Høst viser oss veien inn i en litt annerledes og utradisjonell gløggverden.

– Det er interessant så se hvordan tradisjonen for det vi i Norge kaller gløgg er noe vi finner mer eller mindre over hele Europa. Vi har dokumentasjon på at gløgg i en eller annen form har eksistert helt siden romertiden, rundt år 100 etter Kristus, og i Norden siden 1500-tallet. I varmere klima slik som Spania og Portugal har de sin sangria med avkjølt vin aromatisert med sukker, sitrusfrukter og bær, mens tyskerne foretrekker Glühwein og britene har sin Smoking Bishop basert på portvin, krydder og gjerne bakte sitrusfrukter. Selve ordet gløgg også kommer fra det svenske glödad vin, og den språkmektige leser kan se hvordan dette henger sammen med den tyske tradisjonen, forklarer Høst.

Gløgg som egen ingrediens

En spennende julevri man kan gjøre er å bruke gløggen som en ingrediens i seg selv. Fylden, sødmen og de deilige krydderene i gløgg gjør den helt utmerket til å mikse spennende cocktails med. Og enda bedre blir det om gløggen er basert på ekte og gode råvarer.

– Da kan du kjenne hvordan stresset forlater kroppen, mens den deilige duften av nellik og anis fyller huset og sjelen med julefred, sier han, og gir oss noen oppskrifter på alternative gløggdrikker.

Christmas Collins

4 cl akevitt

3 cl sitronjuice

2 cl sukkerlake

5 cl club soda

3 cl avkjølt gløgg, med eller uten alkohol

Fyll et longdrinkglass med is og tilsett akevitt, sitrus, sukker og soda og rør om. Hell gløggen på toppen via en skje slik at gløggen legger seg på toppen. Pynt med stjerneanis.

Nisse-groni

3 cl gin

2 cl brennevin

2 cl avkjølt gløgg, med eller uten alkohol

Tilsett alt i et rocksglass med is og rør om. Pynt med appelsin.

Gløgg Highball (alkholfri)

6 cl gløgg (alkoholfri)

1 cl sitronjuice

8 cl club soda

Tilsett alt i et longdrinkglass med is og rør om. Pynt med en lang sitronzest

Dette er Jesper Høst

Jesper Høst har femten års erfaring som bartender har arbeidet på restaurant, nattklubb og noen av landets beste cocktailbarer, blant annet på Bushwick og No.19 i Oslo. Han var norsk vinner av verdens største bartenderkonkurranse, World Class, i 2012 og 2014 og har som resultat av dette fått lov til å reise jorden rundt for å holde kurs og foredrag innen bartenderfaget. Han var også en del av teamet som skapte konseptet og den første menyen på Himkok som i dag ligger på 20. plass over verdens beste barer.

Next article