Home » Høytider » Håndballjentenes juletradisjoner
Jul

Håndballjentenes juletradisjoner

Tekst: Andreas Aguilera Myrvold Foto: Tove Lise Mossestad

Selv om de regjerende mesterne for tiden er opptatt med EM i Frankrike passer de på å bevare julestemningen innad i laget når de har tid.

Hos de fleste nordmenn er både Europa- og verdensmesterskapene i håndball et synonym med julestemning. Hver jul sitter utallige supportere foran tv-skjermen for å mane jentene til kamp, og det har derfor blitt en nasjonal juletradisjon. Men juletradisjonen lever også i beste velgående hos våre håndballjenter som under mesterskapet møtes hver kveld for å åpne gaver fra pakkekalenderen.

— Vi har en stor felles pakkekalender i laget, og møtes på ett av rommene hver kveld for å holde adventsstund, høre på julemusikk, og trekke den heldige vinneren av pakken. De fleste spillerne pynter også hotellrommene med julepynt som for eksempel julesengetøy, julenisser, og julelys som henger over sengen eller rundt i rommet, forteller Veronica Kristiansen.

En haug med juletradisjoner

— I forkant av julen spiller vi alltid mesterskap med landslaget, men har likevel en haug med juletradisjoner som er viktig for å bevare julestemningen. Vi har mandel i havregrøten om morgenen, og vi prøver å nyte den gode julestemningen til det fulle. Det synes jeg er lov når det endelig er jul, sier landslagskapteinen Stine Bredal Oftedal.

Høytiden er tiden for mye god mat og drikke, og for landslagsjentene må de kombinere julekos og trening for å opprettholde formen inn mot vintersesongen.

— Julematen smaker så mye bedre når du har god samvittighet og har fått trent før du skal sette deg til bords med god mat, drikke, og godt selskap. Julekosen kan for meg ikke vare 24 timer i døgnet, men jeg finner noen timer her og der, sier Kristiansen.

Trening skal være gøy

Også Silje Solberg mener det er viktig å kunne unne seg litt ordentlig julemat og julegodteri, men vet samtidig at det er viktig å vedlikeholde treningen ved siden av. For å opprettholde julekosen samtidig som hun har fokus på trening, bruker hun og resten av familien å kombinere trening med lek og moro.

— Ofte drar vi med oss hele familien første juledag til en håndballhall der vi har diverse ball-leker og avslutter med bolle og kaffe. Dette gjør det gøy for voksne og barn i alle aldre. Trening skal være gøy, sier Solberg.

Bredal Oftedal er enig, og legger til at noen form for aktivitet alltid er bedre enn ingen aktivitet.

— Om trening i julen handler om å gå en lengre gå- eller skitur, så har man bevegd seg. Selv føler jeg meg alltid enda friskere etter en økt i for eksempel styrkerommet. Bare det at trening gir god samvittighet i seg selv, gjør at jeg også nyter julekosen ekstra.

I spørsmål om hva de absolutt ha ved middagsbordet i juletiden, er svaret fra de tre håndballprofilene tredelt.

— Selv om jeg liker pinnekjøtt bedre, så må ribba stå på bordet på julaften. Vi pleier også alltid å avslutte måltidet med riskrem, hjemmelaget jordbærsyltetøy og mandel. Det vil jeg helst ikke være foruten, sier landslagskapteinen.

— For meg så handler det mer om selskapet rundt middagsbordet, men hvis jeg skal velge noe på selve bordet vil jeg si en god rødvin, legger Kristiansen til.

— Mammas hjemmelagde «jullimpa» (svensk brød), hjemmelaget juleskinke og ribbe, avslutter Solberg.

Neste artikkel