Skip to main content
Home » Høytider » Eating the American Way
Super Bowl

Eating the American Way

Tekst: Tom Backe Foto: Getty Images

Du har kanskje vært i USA eller sett amerikanske filmer og fått med deg den amerikanske matkulturen. Den forbindes gjerne med store porsjoner, fries, høyt saltinnhold, masse sukker, gratis påfyll på colaen, donuts og «coffee on the go».

Den amerikanske matskribenten Sophie Egan, som er programdirektør ved Culinary institute of America og skriver for The New York Times, har sett nærmere på de amerikanske matvanene. Mange nordmenn vil nok finne en del av resultatene hun kom frem til ganske oppsiktsvekkende.

Kjøper istedenfor å lage

Vi vet at fastfood er et amerikansk fenomen, og derfor er det kanskje ikke så rart at det finnes mulighet til å kjøpe fastfood nærmest overalt i USA, og at halvparten av alle amerikanerne kjøper fastfood minimum en gang i uken. Kjøper man mye ferdig fastfood så trenger man selvfølgelig ikke å bruke tiden på lage så mye mat selv. Allikevel er det interessant at av alle OECD-land er det amerikanerne som bruker aller minst tid på matlaging, påpeker Egan. De har også dårlig tid når de spiser. Mens vi er vant til at lunsjpausen er nettopp det – en pause – spiser rundt 40 prosent av amerikanske arbeidstakere lunsjen sin mens de sitter ved skrivebordet. Hun peker også på at nesten halvparten av alle amerikanere syns det er greit å spise alene, for da får de gjort andre ting, som å se på TV, eller følge med på sosiale medier, mens de spiser. Mye av den amerikanske måten å spise på handler med andre ord om å spare tid. Kanskje det er derfor bare en fjerdedel av dem spiser frokost?

Setter rekorder under Super Bowl

Super Bowl er kanskje den aller største folkefesten i USA og man regner med at 182 millioner mennesker kommer til å se kampen, men hva spiser de? Den amerikanske TV-stasjonen ABC7 meldte denne uken at gjennomsnittsamerikaneren vil bruke rundt 81 dollar i forbindelse med Super Bowl. Det aller meste av dette kommer de til å bruke på mat. Det merker de blant annet på forbruket av kyllingvinger. Under søndagens Super Bowl regner nemlig The National Chicken Council med at amerikanerne kommer til å spise hele 1,3 milliarder kyllingvinger! Slå den!

Det må være lov å kose seg

For oss nordmenn er det vanskelig å forstå hvor stort Super Bowl egentlig er. Vi har ingenting som ligner eller kommer i nærheten av dette gigantiske arrangementet. «It’s huge» vil amerikanerne si. Årsaken er ikke bare kampen i seg selv. Nei, det er hele rammen rundt arrangementet, for under Super Bowl er showet rundt minst like viktig som selve kampen. USAs aller største artister er med og fyller pauseshowene med underholdningen som er i verdensklasse. Hele showet, og alt som følger med, appellerer til amerikanerne, og derfor benytter de sjansen til virkelig å kose seg denne dagen. Da spiser de godt. Da drikker de godt. De tar rett og slett et velfortjent frikvarter. For noen blir det kanskje litt mye kos, i hvert fall hevder Egan at det er flere amerikanere som ringer jobben dagen etter Super Bowl og forteller at de er syke, noen annen dag ellers i året. Let the games begin!

Next article