Skip to main content
Home » Frokost » God frokost med Wenche!
frokost

God frokost med Wenche!

– Vi har to typer frokost, ifølge God Morgen Norge-kokk, Wenche Andersen i TV2. Den du ofte kaster i deg til hverdags, og den du nyter i helgene.

– Dagen starter med vann, uansett om det er helg eller hverdag. Et stort glass deilig, friskt vann. Vi drikker for lite, kroppen trenger væske, jeg har alltid med en vannflaske når jeg er på farten. Hverdagen min starter i 4-5-tiden, og har jeg tid unner jeg meg en espresso før jeg drar på jobb. Først etter tre-fire timer er det tid for frokost, gjerne en sukkerfattig yoghurt og havregryn eller en eller annen sunn kornblanding, sier Wenche Andersen, før hun lister opp gode råd for hverdagsfrokosten vår.

Sunne hverdagstips

– Den nevnte blandingen av yoghurt og kornblanding er et enkelt og godt tips. Å sette en blanding av havregryn, nøtter, melk og yoghurt i kjøleskapet om kvelden er smart, da har du en næringsrik og kjøleskapskald grøt til frokost neste morgen. Knekkebrød og frukt er en god start på dagen, og en skive eller to med grovbrød. Pålegg er en smakssak. For meg er solmodne tomater favorittpålegget, og kokt skinke eller en vellagret Norvegia er heller ikke å forakte, sier Wenche og legger til at tomater skal kommer rett fra kjøkkenbenken, ikke fra kjøleskapet.

Hun anbefaler voksne å ta seg tid til den halvtimen om morgenen som handler om frokost og rolig samvær før dagen dras i gang. Ikke bare er dette politisk korrekt, det er også bra for kroppen. I motsetning til land litt lenger sør i Europa anser vi frokosten for å være et viktig måltid her i Norge, blant annet fordi vi ikke har de samme skolemåltider som land vi sammenlikner oss med. Men aller viktigst er det å ha god tid til frokost i helgen.

Herlig helgefrokost

– Helgefrokost er å ta seg tid. Gjerne et hav av tid. Å dekke på bordet, ha tid til å snakke sammen, kanskje i selskap med en papiravis. For meg hører hjemmelaget grovbrød med til helgefrokosten. Jeg blander mel, havregryn, linfrø, salt og litt tørrgjær, tilsetter vann og rører sammen til en glatt deig kvelden før, og lar det stå over natten i bakebollen med lokk. Neste morgen varmer jeg opp en jerngryte til 250 grader, drysser mel over, og lar deigen steke i tre kvarter i 230 grader i jerngryten, de siste ti minuttene uten lokk. Ferskt grovbrød redder helgefrokosten, men jeg anbefaler selvsagt også godt tilbehør, smiler Wenche Andersen.

– Solmodne tomater, fersk paprika og en moden avokado er godsaker til helgefrokosten. Er avokadoen lite smakfull, lar jeg den modne sammen med tomatene ved å oppbevare begge deler i samme kurv et par dager. Røkelaks og egg er også en vinner, eggene skal koke i 7-8 minutter, avhengig av om de er oppbevart på benk eller i kjøleskap. Skinke, ost og rørte bær gjør seg også godt, og så avslutter du med en søt melon, sier Wenche, som foretrekker kaffe og nypresset juice som drikke til den lange helgefrokosten.

Optimal hyttefrokost

Den aller beste helgefrokosten har hun på hytta. Da er ofte frokosten utsatt, og bærer mer preg av brunch, gjerne med egg og bacon på tallerkenen. Er hun heldig, blir hun servert av sønn og svigerdatter, og det er ekstra viktig med påfyll av langsomme karbohydrater fordi det kanskje ligger en fottur og venter. Utpå dagen sier heller ikke Wenche nei til en liten bit sjokolade. Den skal være mørk og full av antioksidanter, laget av gode råstoffer, og det kan gjerne stå 55 prosent på papiret. Også her har hun et supertips: Én sjokoladebit er nok, men den skal til gjengjeld nytes lenge i munnen.

Next article